Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Turecko dalo k dispozícii nahrávky o vražde saudského novinára
Zdielať na

Turecko dalo k dispozícii nahrávky o vražde saudského novinára

ISTANBUL / Turecký prezident Erdogan pred odchodom na oslavy konca prvej svetovej vojny v Paríži vyhlásil, že jeho krajina odovzdala nahrávky, na ktorých mali byť zachytené detaily vraždy saudského novinára vyšetrovacím orgánom viacerých štátov. Významný kritik saudského režimu bol zavraždený na saudskom konzuláte v tureckom Istanbule.

Nahrávky súvisiace so suadským novinárom Jamalom Khashoggim boli odovzdané Saudskej Arábii, Spojeným štátom, Spojenému kráľovstvu, Nemecku a Francúzsku, povedal turecký prezident.

Khashoggi bol zavraždený potom, ako 2. októbra vkročil na územie saudského konzulátu v Istanbule aby si tam vybavil doklady potrebné na sobáš.

Turecký prezident Erdogan pred odchodom do Paríža vyhlásil: "Odovzdali sme nahrávky. Dali sme ich Saudskej Arábii, Amerike, Nemcom, Francúzom a Anglicanom. Dali sme im všetko." Neupresnil však, čo všetko sa na záznamoch nachádza.

Erdogan povedal, že vraha či vrahov poznajú 18-ti podozriví, ktorých identifikovali turecké orgány, vrátane 15 mužov, ktorí do Turecka pricestovali zo Saudskej Arábie krátko pred Khashoggiho vraždou.  

Opäť vyzval Saudskú Arábiu, aby poskytla odpovede na to, čo sa stalo s Khashoggim a jeho telom, ktoré doteraz nebolo nájdené.

Erdogan podľa portálu CNN dávnejšie požadoval, aby Saudi odovzdali do Turecka 18 podozrivých, aby mohli byť stíhaní pred tamojšími súdmi, kráľovstvo však trvá na tom, že ľudia zodpovední za Khashoggiho smrť budú súdení v Saudskej Arábii.

Turecký generálny prokurátor pred 10. dňami vyhlásil, že Khashoggi bol zaškrtený ihneď potom, ako vkročil na saudský konzulát, čo bolo vopred pripravené a potom bolo jeho telo rozkúskované

Turecké odhalenia napomohli vytvoriť medzinárodný tlak na Saudskú Arábiu, aby vysvetlila, čo sa stalo. Americký prezident Trump a francúzsky prezident Macron po stretnutí v Paríži vyhlásili, že chcú vidieť "viac detailov" ohľadne udalostí vedúcich ku Khashoggiho smrti.  

Obaja lídri sa zhodli na tom, že "udialo sa niečo veľmi vážne, táto vražda je vážna a neprijateľná vec." Ani jeden z lídrov si však neželá nič, čo by viedlo k ddestabilizácii Saudskej Arábie, ktorá je podľa USA "vo všeobecnosti kľúčovým štátom na Blízkom Východe.

Neriešili, čo sa má stať s páchateľmi, čo považujú za "saudskú vnútornú záležitosť."

Saudi niekoľkokrát menili oficiálny scenár o osude novinára. Spočiatku popierali akúkoľvek vedomosť o jeho smrti, potom vinu za jeho smrť zvalili na skupinu svojvoľne konajúcich agentov, viacerí z ktorých patria k užšiemu kruhu korunného princa Mohameda bin Salmana.

Saudský generálny prokurátor potom potvrdil, že od Turecka dostali informácie, ktoré naznačujú, že išlo o vopred naplánovanú vraždu. Dvaja saudskí ministri hovorili o Khashoggiho smrti ako o "vražde".

Rijád však naďalej tvrdí, že ani bin Salman, ani jeho otec, kráľ Salman o operácii namierenej proti novinárovi nič netušili. Americkí úradníci sa vyjadrili, že takáto akcia, vrátane vyslania 15. mužov z Rijádu, by nebola uskutočniteľná bez autorizácie de facto vládcu krajiny, bin Salmana. 

Saudská Arábia v tejto súvislosti odvolala 5 vysokopostavených úradníkov a doteraz zatkla18 ľudí.

Saudská Arábia bola spočiatku skúpa na slovo, prvá reakcia bola, že o ničom nevedia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy