Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Najmladšia americká kongresmanka má veľký problém. Slovenskí tridsiatnici ho riešia tiež
Zdielať na

Najmladšia americká kongresmanka má veľký problém. Slovenskí tridsiatnici ho riešia tiež

Archívna reportáž

WASHINGTON / Alexandria Ocasio-Cortez (29) je najmladšia žena, ktorá bola v histórii zvolená do americkej Snemovne reprezentantov má problém, aký by asi nikto nečakal. Momentálne si nemôže dovoliť platiť za bývanie a preto túžobne očakáva začiatok svojich pracovných povinností v januári.

"Ak mi v januári nezačne chodiť plat z novej práce, budem mať problém prenajať si byt vo Washingtine," priznala Alexandria Ocasio-Cortez. V poslednej dobe si preto začína odkladať peniaze. "Dúfam, že mi to do januára vystačí," povedala mladá žena, ktorá sa narodila v Bronxe svojim portorickým rodičom. 

Situácia najmladšej kongresmanky v dejinách vyvolala na sociálnych sieťach vlnu solidarity. Avšak mnohí kritizujú systém, v ktorom je podľa nich nesmierne ťažké pre bežného, nie veľmi bohatého, mladého občana, aby sa v politike presadil. Začínajúca politička s tým súhlasí a nie je úplne vylúčiteľné, že tému príliš vysokých nájmov bude chcieť riešiť na pôde Kongresu. Sama sa označuje za pracujúcu triedu a zrejme aj preto získala mnohé sympatie. "Štyridsať percent Amričanov má problémy s platením za základné životné potreby, ako je jedlo alebo bývanie," upozornila kongresmanka na sociálnej sieti. 

Avšak nie všetci majú pre ňu pochopenie. Moderátor televízie Fox Ed Henry uviedol, že nepovedala úplnú pravdu, keďže "jej outfit vyšiel na niekoľko tisíc dolárov." Ona ale oponuje a tvrdí, že oblečenie mala len požičané kvôli foteniu. 

Mladá kongresmanka v júnových newyorských straníckych primárkach porazila demokratického kongresmana Josepha Crowleyho. Aktuálne v jesenných  voľbách získala v jednom newyorskom volebnom obvode 78 percent hlasov. Ešte v minulom roku pritom pracovala ako čašníčka alebo vydavateľka detských kníh. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy