Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Maroš Šefčovič bude mať na starosti agendu, ktorá bude určovať ďalší osud Európskej únie
Zdielať na

Maroš Šefčovič bude mať na starosti agendu, ktorá bude určovať ďalší osud Európskej únie

BRUSEL / Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič síce prišiel o možnosť stať sa šéfom Európskej komisie, napriek tomu neprehral. Aj keď slovenskí europoslanci hovoria, že je to veľká škoda, keďže práve Slovák sa mohol stať jedným z najsilnejších mužov Európskej únie. Namiesto toho však bude mať na starosti agendu, ktorá bude určovať ďalší osud Európskej únie.

Maroš Šefčovič už kandidovať na šéfa Európskej komisie nebude. Nateraz však hovorí o tom, že sa z neho stane silná dvojka. “Bola to veľmi silná skúsenosť a musím povedať, že z tohto procesu vychádzam posilnený. Tie témy, ktoré som sa dlhodobo snažil presadiť na rôznych politických diskusiách, konečne zarezonovali," povedal Šefčovič. 

Slovenský eurokomisár totiž dostal na starosť vypracovať nadchádzajúci program Európskej komisie. Inými slovami - to, čo on napíše na papier, to sa bude v Európskej únii presadzovať. Ak teda vyhrá kandidát socialistov. Za jednu z najsilnejších priorít si pritom dáva odstraňovanie rozdielov medzi východom a západom.

“Napriek tomu, že tie ekonimiky sa postupne vyrovnávajú a tie hdp jednotlivých krajín sa vyrovnávajú, tak naďalej tie rozdiely v osobných príjmoch zostávajú veľmi veľké.” hovorí Šefčovič. 

To, že sa však nestal takzvaným spitzenkandidátom na šéfa Komisie zamrzelo aj našich europoslancov. Okrem socialistov dokonca aj tých z druhého tábora, ktorí by pochopiteľne na šéfovskej stoličke radi videli toho svojho.

“Bola to prvýkrát v histórii príležitosť, aby na túto významnú funkciu kandidoval úspešne Slovák,” uviedol Miroslav Mikolášik z Európskej ľudovej strany. “V tomto prípade zohral pohľad na východoeurópske štáty, bohužiaľ je to ešte tak, že stále pozerajú na nás, že sme ešte noví, ešte neobkukaní, nedostatočne možno schopní, čo nie je pravda," hovorí zase Monika Smolková z Aliancie socialistov a demokratov. 

Eurokomisár tak teraz bude v rámci nových povinností presadzovať aj silnú priemyselnú politiku, v ktorej chce vyrovnať vzťahy s Čínou, či dosiahnuť lepšiu štátnu pomoc pre európske spoločnosti, teda aj tie slovenské.

Maroš Šefčovič sa tak stáva jediným Slovákom a zároveň človekom z nášho regiónu, ktorý bude reálne určovať ďalší smer Európskej únie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy