Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vodič letiskového autobusu konal. Pilot chcel totiž letieť pod vplyvom alkoholu
Zdielať na

Vodič letiskového autobusu konal. Pilot chcel totiž letieť pod vplyvom alkoholu

Zdroj: Twitter

LONDÝN / Pilot leteckej spoločnosti Japan Airlines skončil v rukách polície. Pred odletom zrejme neodolal pár pohárikom alkoholu. V krvi mal totiž desaťkrát viac alkoholu, než je povolené. Policajti 24- ročného prvého dôstojníka Kacuitoši Džicukawa zadržala na londýnskom letisku Heathrow.

Dvadsaťštyriročný prvý dôstojník Kacuitoši Džicukawa mal lietadlo pilotovať z letiska Heathrow v Londýne do japonského mesta Tokio. Pred odletom ho stihli zadržať policajti, ktorých privolal vodič letiskového autobusu prevážajúceho posádku. Po dychovej skúške mu namerali 1,89 promile alkoholu. O incidente informovalo BBC.  Povolená hladina alkoholu u pilotov je 0,2 promile. 

Vo štvrtok sa postavil pred súd, ktorý ho poslal do väzby po tom, čo sa  pilot priznal, že v sobotu vypil za šesť hodín dve fľaše vína 6 plechoviek piva. Pred súd sa opäť postaví 29. novembra, kedy by mu mali vymerať trest. Spoj, ktorý mal odletieť v nedeľu o 19.00 hodine, mal nakoniec viac ako hodinové meškanie. Do Tokia s ním leteli dvaja zvyšní piloti, spoločnosť totiž využíva v linkách Veľká Británia - Japonsko vždy troch pilotov. Aerolinka  Japan Airlines (JAL) sa za nepríjemnosť nakoniec ospravedlnila. 

Problémy s alkohol nie sú novinka

Nebol to ale jediný prešľap zamestnancov tejto spoločnosti. V máji pristihli letušiaka ako si nesie pivo do miestnosti, kde posádka oddychuje, počas letu pil. Japonské ministerstvo dopravy sa rozhodlo, že stanoví jednotný štandard pre množstvo alkoholu, ktoré môžu mať piloti v krvi, uviedli to japonské médiá.  Doteraz ich letecké spoločnosti určovali individuálne. Súčasne úrad nariadil všetkým aerolinkám, aby do konca mesiaca oznámili, aké pravidlá zavedú pre kontrolu posádky. JAL tak  oznámila, že na medzinárodných letoch zavedie rovnaké kontroly na alkohol ako pri domácich. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy