Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Donald Trump pritvrdzuje. Na migrantov, ktorí hádžu kamene, povolil strieľať
Zdielať na

Donald Trump pritvrdzuje. Na migrantov, ktorí hádžu kamene, povolil strieľať

Archívna reportáž

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump pritvrdzuje. Vojakov, ktorý strážia hraničné územia, najmä na juhu krajiny vyzval, aby na migrantov, ktorí hádžu kamene, reagovali streľbou.

Donald Trump opäť varoval pred "inváziou" migrantov do krajiny. "Budeme to považovať za streľbu zbraňou, pretože nie je veľký rozdiel v tom, ak dostanete kameňom do hlavy," vyhlásil šéf Bieleho domu. Vojaci, ktorí sú v aktívnej službe túto výzvu nekomentovali, avšak medzi tými vo výslužbe sa strhla ostrá debata. "Bol to nezákonný rozkaz," vyhlásil generál v penzii Mark Hertling a ďalej dodal, že by žiadny dôstojník nenariadil strieľať na človeka, ktorý hádže kamene.

​Zároveň sa naskytla otázka, či by bola rovnako ústretová aj novozvolená americká administratíva a neotočil by sa príkaz hlavy štátu proti samotným vojakom. Donald Trump tento týždeň vyslal na posilnenie ochrany južných hraníc 5200 vojakov, rovnako sľúbil, že sprísni imigračné pravidlá. "Migranti žiadajúci o azyl sa budú musieť registrovať v mieste prechodu hranice," povedal prezident. Zároveň dodal, že ostatní budú jednoducho deportovaní. Tí, čo ostanú počkajú až do azylového konania v stanových mestách blízko hraníc. 

Trump dal rovnako najavo, že žiadosť o azyl by sa mala posudzovať prísnejšie. "Azyl nie je program pre chudobných. Miliardy ľudí na celom svete žijú v chudobe a Spojené štáty ich nemôžu všetkých prijať," povedal. 

Stanica ABC vo svojom vysielaní uviedla, že súčasný americký prezident sa z migrujúcej karavány snaží urobiť kauzu, aby tak posilnil svoje postavenie pred nadchádzajúcimi voľbami. Podobné karavány podľa nich putovali rovnakou trasou už celé roky a často im pomáhali aj neziskové organizácie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy