Skoro jasno
21°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Trump chce zablokovať získavanie občianstva cudzincom narodeným v USA
Zdielať na

Trump chce zablokovať získavanie občianstva cudzincom narodeným v USA

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump zvažuje zablokovať právnu zásadu, kedy sa americkými občanmi automaticky stávajú aj deti cudzincov narodené na území Spojených štátov.

​V rozhovore v relácii portálu Axios pre televíziu HBO Trump povedal, že uplatňovanie uvedeného práva, ktoré zaručuje 14. dodatok americkej ústavy, môže zastaviť exekutívnym nariadením, teda dekrétom, takže sa zaobíde bez súhlasu Kongresu USA.

Ak sa Trump rozhodne zásadu známu ako ius soli ukončiť, bude to podľa Axios najdramatickejší prezidentov krok v rámci jeho ťaženia proti nelegálnej migrácii. Portál tiež poznamenal, že v takom prípade možno s istotou očakávať, že sa o ústavnosť dekrétu pred americkými súdmi zvedie právne bitka.

Ak v USA cudzinec vrátane migrantov, ktorí do krajiny vstúpili nelegálne, porodí dieťa, stáva sa ich potomok občanom Spojených štátov. Túto prax migranti často zneužívajú, hoci rodičia nemajú automaticky nárok na americké občianstvo. Migranti bez dokladov, ktorí v USA privedú na svet dieťa, ale následne často úspešne dosiahnu na možnosť v krajine zostať, aby sa o svojho maloletého potomka, občana USA, mohli starať. O takýchto deťoch migrantov sa potom v USA hovorí ako o kotvách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy