Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Tatrách padli rekordy. Obavy o vyhynutie kamzíka sú preč
Zdielať na

V Tatrách padli rekordy. Obavy o vyhynutie kamzíka sú preč

TATRANSKÁ LOMNICA / V Tatrách sa konala takzvaná kamzičia inventúra, ktorá prekvapila aj zoológov. Hoci hrozilo, že kamzíkov bude extrémne málo, opak je pravdou. Na slovenskej i poľskej strane Tatier padli rekordy.

Očakávania, že po mimoriadne náročnej zime budú počty kamzíkov nižšie ako pred rokom, sa nepotvrdili.  Na slovenskej i poľskej strane Tatier tak padli rekordy. Podľa výsledkov jesenného spočítania kamzičej zveri bude na území Tatranského národného parku zimovať 1 431 kamzíkov. Tento počet prekročil doterajšie maximum z jesene 2014, kedy do sčítacích hárkov zapísali 1 389 jedincov. Na slovenskej strane Tatier teraz narátali 1 010 kamzíkov, z nich bolo 75 mláďat. V Poľsku po sčítaní kamzíkov číslo po prvýkrát prekročilo hranicu 400. Spomedzi 421 jedincov bolo 46 mláďat. 

"Vôbec sme to nečakali. Pre istotu sme niekoľkokrát prekontrolovali sčítacie hárky, ale výsledok je jasný. Hoci sme predpokladali nižšie číslo, potvrdilo sa nám to, čo sme hovorili už na jar, keď sme tvrdili, že i napriek početným úhynom je predčasné robiť unáhlené závery a treba si počkať na jesenné sčítanie, kedy budú už mláďatá väčšie a pohybovo aktívnejšie," okomentoval výsledky jesenného sčítania Jozef Hybler, zoológ Štátnych lesov TANAP-u.  

Vo vysokohorskom prostredí spozorovali tiež viacero medveďov, našiel sa jeleň strhnutý vlkmi a na poľskej strane videli aj tri orly skalné.

Stovky ľudí v teréne 

Do terénu v Tatrách sa vybralo okolo 200 ľudí.  Okrem zamestnancov Štátnych lesov TANAP-u, kamzíky počítali aj pracovníci Správy TANAP-u a Správy PIENAP-u spolu s kolegami z poľského Tatrzańskiego Parku Narodowego i ďalšími dobrovoľníkmi.

Najviac kamzíkov narátali práve v Belianskych Tatrách. V niektorých lokalitách sa kamzíky doteraz ani neobjavili. Ide napríklad o masív Širokej, Hlinská alebo Žabia Bielovodská dolina. "Aj napriek tomu, že to po zime vyzeralo dramaticky, príroda nám ukázala, že sa naozaj nemáme čoho obávať, ak je úhyn len nárazový, spôsobený hlavne počasím a nie výskytom chorôb. Z výsledkov sčítania vidíme, že prírastky nám dokážu vykryť tie straty a zrejme aj počty kamzíkov, ktoré sme zaevidovali vlani, nekorešpondovali s reálnym stavom. Kamzíkov už vtedy muselo byť viac," pokračoval zoológ. V TANAP-e sa kamzíky pritom rátajú takmer 70 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy