Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mestá majú problém s pochovávaním ľudí. Nedostatok miesta komplikuje situáciu
Zdielať na

Mestá majú problém s pochovávaním ľudí. Nedostatok miesta komplikuje situáciu

BRATISLAVA / Cintoríny sú v týchto dňoch plné ľudí a hroby zdobia kvety či kahance. Vo väčších mestách pribúdajú kolumbáriá s urnami. Podľa odborníkov sa ale kremácia v našej krajine praktizuje pomerne zriedkavo.

Drvivá väčšina zosnulých na Slovensku skončí po smrti v klasických hroboch. Tie majú zo zákona predpísanú hĺbku minimálne meter šesťdesiat. Kremáciu si podľa odhadov pohrebných služieb želá približne štvrtina pozostalých. "V regiónoch ako Orava, východ a menšie mestečká je väčšina obradov do zeme, je to zrejme aj tým, že cirkev k tomu ľudí vedie," uviedol Vladimír Ecker, Slovenská asociácia pohrebných a kremačných služieb. "V mestách je málo hrobových miest, tak sa začínajú budovať kolumbáriá, tie sú viazané na kremačný spôsob," dodala Katarína Nádaská, etnologička. V susednom Česku je to vraj v súčasnosti presne naopak. "Tam je 25 percent do zeme a 75 percent sú kremácie," potvrdil Vladimír Ecker. 

Spopolňovanie mŕtvych má pritom na našom území dlhú tradíciu. "Z archeologických nálezov vieme, že už v predkresťanskom období starí Slovania praktizovali na našom území rovnako pochovávanie kostrové, čiže do zeme, ale aj žiarové, čiže ohňom," objasnila Katarína Nádaská. Popol mŕtvych dali do urny a zakopali do zeme. "Vždy sa navštevovali hroby, priniesli sa medové koláčiky alebo medovina, dodala etnologička. 

Dnes mnohé obce nemajú platenú funkciu hrobára, vždy sa dohodnú medzi sebou nejakí muži a niekde zostalo hrobárstvo na báze dobrovoľnosti ako posledná pocta nebohému. "Obyčajne je to vždy po dohode so starostom, že muži sú buď určení stále, alebo sa striedajú," povedala Katarína Nádaská.

V prípade kremácie majú mnohé európske krajiny rozličné zákony. V Nemecku napríklad musia pochovať aj všetky protézy či skrutky, ktoré sa do tela zosnulého v priebehu jeho života dostanú. U nás to tak nie je. "Do urny sa dáva čistý popol. U nás napríklad nie je povinnosť, že musí byť urna na cintoríne, môžete ju mať aj doma," dodal Vladimír Ecker.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy