Skoro jasno
21°
Bratislava
Facebook opäť v problémoch? Hackeri sa nabúrali do súkromných správ
Zdielať na

Facebook opäť v problémoch? Hackeri sa nabúrali do súkromných správ

Zdroj: TV JOJ

KALIFORNIA / Podľa najnovších správ sa hackeri nabúrali do súkromných správ najmenej 81 tisíc užívateľov a zverejnili ich na webe. Piráti dokonca ponúkajú obsah osobných účtov na predaj. Spoločnosť naopak tvrdí, že k žiadnemu narušeniu ich bezpečnostného systému nedošlo. Vysvetlenie ale má.

Informoval o tom portál BBC, ktorý uviedol, že piráti tvrdia, že ich databáza vie čítať 120 tisíc facebookových účtov. Správcovia sociálnej siete však povedali, že ich bezpečnostné opatrenia neboli narušené. Predpokladajú teda, že informácie získali pomocou škodlivých rozšírení internetových prehliadačov.  

"Už sme kontaktovali vývojárov prehliadačov, aby sme zaistili, že známe škodlivé doplnky už z ich obchodov nie je možné stiahnuť. Spojili sme sa tiež s políciou a spolupracujeme s miestnymi úradmi, aby bol odstránený web, ktorý zverejnil informácie z facebookových účtov," uviedol Guy Rosen z vedenia Facebooku.

Množstvo užívateľov, ktorých dáta boli zverejnené, pochádza z Ukrajiny a Ruska, niektorí sú ale aj z Británie, Spojených štátov, Brazílie a ďalších krajín. Hackeri na internete ponúkajú súkromné dáta za desať centov za účet. 

Spoločnosť Digital Shadows, ktorá preverila uniknuté dáta, zistila, že viac ako 81 tisíc zverejnených profilov skutočne obsahuje súkromné informácie, ako napríklad fotografie z dovolenie, či intímnu mileneckú korešpondenciu. Informácie v ďalších zhruba 176 tisíc účtov, v ktorých sú dostupné e-maily sa telefónne čísla, boli získané zrejme vďaka tomu, že užívatelia spomínané dáta nechali ako verejne dostupné. 

Portálu BBC sa podarilo nadviazať kontakt s istým človekom, vystupujúcim ako John Smith, ktorý tvrdí, že jeho hackerská skupina má dáta zo 120 miliónov facebookových účtov. Uviedol pritom, že získané informácie nepochádzajú zo skorších únikov. 

Prvé informácie o uniknutých dátach sa začali objavovať v marci. Majiteľ spoločnosti, Mark Zuckerberg, dokonca pred senátom vysvetľovať ako sa to mohlo stať a aké opatrenia mieni podniknúť. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy