Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Cintorín v Tatrách sa stal turistickou atrakciou. Patrí medzi najkrajšie v Strednej Európe
Zdielať na

Cintorín v Tatrách sa stal turistickou atrakciou. Patrí medzi najkrajšie v Strednej Európe

ZAKOPANÉ / V týchto dňoch ľudia cintoríny navštevujú omnoho viac ako zvyčajne. Medzi nimi je aj jeden, ktorý patrí k najkrajším v Strednej Európe, ale zároveň sa práve preto z neho stala často navštevovaná turistická atrakcia.

Najstarší cintorín v poľských Tatrách okrem pietneho miesta plní aj funkciu turistickej atrakcie. Cintorín na Peksovom briežku sa nachádza asi 3 minúty chôdze od hlavnej ulice Krupowki. Vďaka jedinečným pomníkom je ale veľmi často vyhľadávaný turistami. Platí sa aj symbolické vstupné.

"Tento cintorín je v regióne veľmi vyhľadávaný - hlavne v týchto dňoch. Je to súčasť miestnych tradícií a chceme to spoznať," povedal turista z Francúzska. "Poplatok je určený na čistenie cintorína a pomníkov. Ide o necelé euro a pomáha nám to udržať cintorín v dobrom stave," vraví správca cintorína Boguslaw Filipak.

Na cintoríne nemôže byť pochovaný ktokoľvek a platia pri pochovávaní naozaj prísne pravidlá. Jedným z nich je originalita náhrobku. "Odpočívajú tu staré goralské rodiny zo Zakopaného, ale aj umelci, ktorých bolo a je v Zakopanom veľmi veľa. A každý náhrobok musí byť niečím výnimočný," pokračuje Filipak. 

Na cintoríne sú pochovaní nielen poľskí básnici a osobnosti kultúrneho života, ale plní aj úlohu symbolického cintorína, pre ľudí, ktorí zahynuli v Tatrách.

Pozrite si reportáž o cenách kvetov na cintorín: 

Najčítanejšie správy