Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Obľúbená destinácia potápačov zakázala opaľovacie krémy, pridávajú sa ďalšie
Zdielať na

Obľúbená destinácia potápačov zakázala opaľovacie krémy, pridávajú sa ďalšie

PALAU / Tichomorský štát Palau, ktorý je považovaný za jednu z najlepších destinácií pre potápačov na svete, zakáže od roku 2020 krémy na opaľovanie. Chemické znečistenie z nich ničí miestne koraly, napísala agentúra AFP.

Podľa hovorcu prezidenta Tommyho Remengesaua existujú vedecké dôkazy potvrdzujúce, že chemikálie obsiahnuté vo väčšine krémov na opaľovanie sú pre koraly jedovaté, a to aj v malom množstve.

Tomu, kto by tieto kozmetické výrobky na Palau dovážal alebo ich tam predával, bude hroziť pokuta 1 000 dolárov (877 eur). Turistom, ktorí si opaľovacie krémy privezú, budú zabavené. Zákaz sa týka krémov obsahujúcich oxybenzon, parabény a oktokrylen, ktoré sa nachádzajú vo väčšine bežne predávaných prípravkov.

"Každodenne sa do mora na miestach vyhľadávaných potápačmi dostávajú litre opaľovacích krémov," uviedol prezidentov hovorca. "Len sa snažíme nájsť spôsoby, ako zabrániť prenikaniu nečistôt do životného prostredia," dodal.

Americký štát Havaj oznámil, že kvôli ochrane koralových útesov zakáže používať krémy na opaľovanie tento rok v máji, zákon však vstúpi do platnosti až v roku 2021, uvádza AFP.

Palau dlhodobo patrí ku krajinám, ktoré kladú veľký dôraz na ochranu oceánov - v roku 2009 bola v tomto ostrovnom štáte ležiacom stovky kilometrov východne od Filipín založená prvá žraločia rezervácia. Platí tu tiež zákaz komerčného rybolovu a vlani miestne úrady zaviedli takzvaný "palauský sľub", kedy zahraniční turisti podpisujú záväzok, že sa počas návštevy tejto krajiny budú správať ohľaduplne k životnému prostrediu.

Craig Downs, riaditeľ havajskej ekologickej organizácie Haereticus Environmental Laboratory, povedal, že ďalšie krajiny by si mali vziať z Palau príklad. "Nechcú byť ako Thajsko, Filipíny a Indonézia, ktoré museli zatvoriť pláže, pretože koraly v ich okolí hynú," povedal. Zároveň vyzval kozmetické firmy, aby sa viac venovali inováciám, pretože chemické látky používané na ochranu pred následkami slnečného žiarenia sa za posledných 50 rokov príliš nezmenili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy