Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Maďarský súd oslobodil spod obžaloby kameramanku, ktorá kopla do migrantov
Zdielať na

Maďarský súd oslobodil spod obžaloby kameramanku, ktorá kopla do migrantov

BUDAPEŠŤ / Maďarský súd oslobodil spod obžaloby kameramanku, ktorá v roku 2015 na hranici so Srbskom kopala do utečencov. O zvrate v mediálne sledovanom prípade informovala agentúra AFP. Súdy nižšej inštancie Petre Lászlóovej pritom v minulosti uložili trojročný podmienečný trest väzenia.

Podľa maďarského najvyššieho súdu mal byť čin kameramanky kvalifikovaný ako priestupok, nie ako trestný čin. Prípad musí byť podľa zverejneného rozhodnutia teraz uzavretý, lebo už uplynula doba, počas ktorej mohla byť László za priestupok potrestaná.

László v septembri 2015 v blízkosti tábora migrantov pri priechode Röszke kopla do nôh mladíka a dievčatka, ktorí z tábora utekali spoločne so štyrmi stovkami ďalších utečencov. Potom kopla do ruky iného muža, ktorý držal v náručí malé dieťa.

Zábery incidentu sa dostali na internet a vyvolali medzinárodnú pozornosť. Na základe toho padlo aj trestné oznámenie na kameramanku. László v tom čase pracovala pre internetovú televíznu stanicu N1 TV, blízku nacionalistickej radikálnej strane Jobbik. Bezprostredne potom, čo sa incident stal známym, televízia s László rozviazala pracovný pomer.

Dva súdy nižšej inštancie László skonštatovali vinou z hrubého narušenia verejného poriadku a uložili jej trojročný podmienečný trest. Najvyšší súd tieto rozsudky teraz zrušil.

​Aj Slovensko dočasne prijme migrantov, pozrite si o tom reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy