Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Trojica dievčat hajlovala pred Osvienčimom. Hrozí im väzenie
Zdielať na

Trojica dievčat hajlovala pred Osvienčimom. Hrozí im väzenie

OSVIENČIM / Tri mladé dievčatá sa nemiestne správali na školskom výlete v Osvienčime. Pred vstupom do bývalého nemeckého koncentračného tábora hajlovali.

Trojica mladých dievčat si urobila výlet do Osvienčimu za jediným účelom – aby si v bývalom nacistickom a vyhladzovacom a koncentračnom tábore urobili fotku so zdvihnutou pravicou. Tú následne umiestnili na sociálne siete.

Dievčatá na nej stoja pred vstupnou bránou do tábora Birkenau a všetky tri majú zdvihnutú jednu ruku. Fotku si všimli na sociálnej sieti viacerí užívatelia. 

"Naše múzeum dostalo informácie od viacerých ľudí, že na sociálnych sieťach je fotografia, na ktorej dievčatá pózujú s nacistickým pozdravom. Ihneď sme kontaktovali prokuratúru," povedal hovorca múzea Pawel Sawicki. Dozorujúci prokurátor spoločne s policajtmi začali konať. Trojicu mladých dievčat pôvodom z Poľska vypátrali rýchlo. 

"Totožnosť dievčat nám je už známa. V týchto chvíľach ešte skúmame, kto fotku zavesil na sociálne siete," informuje hovorca polície Sebastian Glen. "Zo snímky jednoznačne vyplýva, že ide o nacistický pozdrav pred bránou smrti „Sieg heil“," uviedol prokurátor Janusz Hnatko. 

"Ide skôr o výnimočné prípady, ale stáva sa to. Pokiaľ vidíme niekoho, kto napríklad tetovaním alebo oblečením vyjadruje postoj k neonacistom, riešime to okamžite na mieste," povedal Sawicki. Voči trojici dievčat bolo už vznesené obvinenie za propagáciu fašizmu a hanobenie miesta posledného odpočinku.

"Hrozí im nielen pokuta ale dokonca aj trest odňatia slobody - a to až na dva roky," dodal Hnatko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy