Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tok Čiernej vody sa stal smrteľným. Rybári bojujú s úhynom rýb
Zdielať na

Tok Čiernej vody sa stal smrteľným. Rybári bojujú s úhynom rýb

MICHALOVCE / Približne 500 metrov dlhý úsek pokrytý uhynutými rybami a príčina nie je známa. Kalamita na rieke Čierna voda pri dedine Stretavka pri Michalovciach spôsobila poriadny rozruch. Rybári teraz musia vo svojom revíri za pomoci ďalších, uhynuté ryby odstrániť.

Mimoriadna situácia nastala v nedeľu v nočných hodinách, keď sa uhynuté ryby začali zhromažďovať blízko pri brehu. "Nachádzal sa tu napríklad  amur, zubáč, sumec, kapor," povedal rybársky hospodár Rastislav Kačmarský. Ryby podľa merania nemali vo vode dostatok kyslíka. Niektoré sa snažili zachrániť, a tak z hladiny vyskakovali na breh. "Keď nemajú dosť kyslíka, tlačia sa do menšej vody, kde môžu nájsť menší kyslík. V tomto prípade sa tomu už ale zabrániť nedalo," pokračoval Kačmarský. 

Hromadný úhyn rýb mohla spôsobiť aj neznáma látka vo vode. Do úvahy prichádzajú sinice či poľnohospodárske hnojivá. "Za asistencie inšpekcie životného prostredia boli odobraté vzorky, ktoré následne podrobia analýze," vyjadril sa Marián Bocák, hovorca Slovenského Vodohospodárskeho Podniku. Rybári zatiaľ nedokážu odhadnúť celkovú škodu. Všetky uhynuté ryby totiž klesli ku dnu. "Ide o nejakých 150 - 200 kusov rýb," zhodnotil rybársky hospodár. Ďalšie ryby v rieke sú zatiaľ v bezpečí. Zachránil ich okamžitý prísun čerstvej vody. "Vzhľadom na tieto skutočnosti sme začali nadlepšovať tok Čierna voda do Zemplínskej šíravy, aby čo v najkratšej dobe došlo k okysličeniu," oznámil na záver hovorca SVP Bocák. 

Pozrite si reportáž o nebezpečných rybách v okrese Prievidza: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy