Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
V USA zadržali podozrivého muža, ktorý mal posielať balíky s bombami politikom
Zdielať na

V USA zadržali podozrivého muža, ktorý mal posielať balíky s bombami politikom

WASHINGTON / V USA v súvislosti s balíčkami s výbušninami, ktoré boli adresované popredným predstaviteľom Demokratickej strany zadržali jednu osobu, informovala o tom hovorkyňa ministerstva spravodlivosti. Televízia CNN uviedla, že zadržaným je asi 56-ročný muž, ktorý už v minulosti mal zápis v trestnom registri. V prípade dokázania viny mu hrozí 48 rokov väzenia.

Muža už obvinili z piatich trestných činov. Šéf FBI Chris Wray na tlačovej konferencii uviedol, že jeho zásielky predstavovali reálne riziko. Ich analýza naďalej prebieha. Nie je vylúčené, že sa ešte objavia ďalšie podobné balíky.

Americké vyšetrovacie orgány od utorka našli už 13 podozrivých zásielok, dve z toho zaistila polícia v piatok. Všetky boli konštruované podobným spôsobom. Balíky z piatka mali byť doručené pre dve osoby. Jeden mal dostať bývalý riaditeľ amerických tajných služieb James Clapper, druhý demokratický senátor zo štátu New Jersey Cory Booker.

Balíky obsahovali podomácky vyrobené výbušné zariadenia - trubkové bomby. Vyšetrovatelia podľa Wraya chytili páchateľa vďaka DNA stopám a otlačkom prstov, ktoré nechal na jednej zo zásielok. 

V minulých dňoch dorazili napríklad na adresy exprezidenta Baracka Obamu, bývalému viceprezidentovi Joeaovi Bidenovu či neúspešnej kandidátke na prezidenta Hillary Clinton. 

Podozrivého podľa CNN zadržali príslušníci FBI v meste Plantation na juhu Floridy. Uviedli tiež, že muž s bydliskom vo floridskom meste Aventura má väzby aj na New York. Práve na Floride tím pyrotechnikov prehľadával budovu, v ktorej sa triedi pošta. Tam sa našiel balík určený pre senátora Bookera. Podrobnosti vo svojom vyhlásení neuviedol ani prezident Donald Trump, ktorý potvrdil zadržanie podozrivej osoby, no neuviedol bydlisko ani pohlavie osoby. "Tieto zastrašujúce činy sú opovrhnutiahodné a nemajú v našej zemi miesto," povedal americký prezident.

Agentúra AP s odkazom na verejne dostupné záznamy rekapitulovala trestnú minulosť muža. Uviedli, že v minulosti ho stíhali za krádež, ale aj za vyhrážanie bombou. Tajné služby sa ale jeho osobou bližšie nezaoberali. Podľa televízie CNN odniesli z miesta zadržania muža dodávku, ktorý mu pravdepodobne patrila. Okná mal mať olepené fotografiami Donalda Trumpa alebo s nápismi "CNN nestojí za nič".

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy