Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pri útoku na škole na Kryme zahynulo 18 ľudí
Zdielať na

Pri útoku na škole na Kryme zahynulo 18 ľudí

Archívna reportáž

KERČ / Na strednej škole technického zamerania na Ruskom anektovanom Kryme došlo k útoku, pri ktorom zahynulo 18 ľudí a desiatky sa zranili. Pôvodné správy hovorili o výbuchu na plynovom zariadení, zástupca ruskej Národnej gardy však útok označil za "teroristický čin."

Okamih výbuchu zaznamenala kamera umiestnená v aute zaparkovanom pri budove školy. Podomácky vyrobenú nálož, naplnenú kovovými predmetmi odpálil útočník v jedálni kerčskej priemyslovky. Medzi obeťami sú prevažne mladiství. Zábery z kamier neskôr odhalili, že útok má na svedomí študent štvrtého ročníka Vladislav.

Krátko po výbuchu začal podľa zástupcu krymského premiéra strieľať po ľuďoch. Napokon obrátil zbraň proti sebe a v knižnici na druhom poschodí spáchal samovraždu. Motív činu policajti zatiaľ oficiálne nezverejnili.

Chlapec však podľa spolužiakov veľmi nenávidel školu. Hoci vyšetrovatelia spočiatku hovorili o možnom teroristickom útoku, po niekoľkých hodinách čin prekvalifikovali na masovú vraždu.

Záchranári zranených previezli do najbližších nemocníc.Pyrotechnici podľa ruských médií našli v priestoroch školy aj ďalšiu nálož. Objavili ju v osobných veciach útočníka a okamžite ju zneškodnili. Popoludní vyhlásili na Kryme trojdňový štátny smútok. Dnešný útok je najkrvavejšou podobnou tragédiou na pôde školy v dejinách Európy.

Pozrite si príbeh ľudí z Krymu, ktorí utiekli pred hrozbou vojny:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy