Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ekvádor sužujú mohutné záplavy
Zdielať na
Zahraničie

Ekvádor sužujú mohutné záplavy

Silné dažde v Ekvádore zapríčinili zaplavenie mnohých rančov i polí a celkovo si vyžiadali už dvanásť ľudských životov. <b>VIDEO: Ekvádor zasiahli silné dažde, nasledky sú katastrofálne</b>

Silné dažde v Ekvádore zapríčinili zaplavenie mnohých rančov i polí a celkovo si vyžiadali už dvanásť ľudských životov.

Najčerstvejšími obeťami sa stalo päť ľudí, ktorých prevážali v záchrannom vozidle. To strhol silný prúd rieky. Prípad je o to tragickejší, že v sanitke bolo aj ešte iba trojmesačné batoľa.

Ekvádorský prezident Rafael Correa nariadil armádnym jednotkám, aby vyšli do terénu a pomáhali tisíckam evakuovaných osôb po tom, čo mimoriadne silné dažde zaplavili stovky plantáží a odštartovali obrovské zosuvy blata na západe krajiny.

Ľudia v postihnutých územiach sú vystrašení a zúfalí. Usilujú sa zachrániť svoj majetok a životy. Rančeri ako Mauricio Quintanilla majú plné ruky práce, aby predišli veľkej skaze: smrti ich dobytka.

Prakticky bez oddychu bojujú o to, aby sa im podarilo dostať dobytok do suchších oblastí. "Minulú noc už voda siahala až po krk mojich kráv. Nemohli sa pohybovať a museli sme ich zobrať do vyššie položených oblastí," povedal skormútene Mauricio.

Prezident Correa rozšíril stupeň maximálneho ohrozenia už na celú krajinu. Doteraz bolo viac ako 3 600 ľudí evakuovaných z ich príbytkov, po tom, čo rozvodnená rieka prelomila bezpečnostné zábrany. Silné dažde už spôsobili škody vo výške desiatok miliónov dolárov.







Zdielať na

Najčítanejšie správy