Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Himalájach zabíjal vzduch. Základný tábor vyzeral ako po výbuchu bomby
Zdielať na

V Himalájach zabíjal vzduch. Základný tábor vyzeral ako po výbuchu bomby

KÁTHMÁNDÚ / Smrť piatich Juhokórejcov a štyroch nepálskych šerpov s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobil prúd vzduchu vyvolaný pádom lavíny.

Záchranárom v Nepále sa podarilo z horského údolia prepraviť telá deviatich horolezcov, ktorí zahynuli na úpätí vrcholu Gurja Himal vysokého 7 193 metrov. 

​​Tiež sa začali vyjasňovať okolnosti smrti piatich Juhokórejcov a ich štyroch nepálskych sprievodcov. Tú zrejme nespôsobila snehová búrka, ako sa najskôr písalo, ale prúd vzduchu vyvolaný pádom lavíny. 

"Základný tábor vyzeral, akoby tam vybuchla bomba," povedal záchranár Dan Richards pre Guardian.

Juhokórejská expedícia táborila v nadmorskej výške 3 500 metrov v blízkosti žľabu, ktorým sa spustila masa snehu, ľadu a kamenia. Tábor zničil následný nápor vzduchu vychádzajúceho zo žľabu. 

Telá horolezcov boli rozptýlené niekoľko stoviek metrov od seba. Muži mali vážne poranené hlavy a polámané kosti. 

Úmrtie deviatich osôb je najhorším horolezeckým nešťastím od roku 2015, kedy lavína vyvolaná zemetrasením zasiahla tábor pod Mount Everestom a zabila osemnásť ľudí.

Vlani 21. mája si Himaláje vybrali svoju obeť. Na Mount Evereste pri pokuse o výstup z Južného sedla zomrel na výškovú chorobu známy slovenský horolezec Vlado Štrba. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy