Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pomôcka pre všetkých študentov. Učenie na skúšky sa stane ľahším
Zdielať na

Pomôcka pre všetkých študentov. Učenie na skúšky sa stane ľahším

Zdroj: Profimedia

CANBERRA / Austrálski vedci vytvorili nástroj, ktorý by mal pomôcť študentom pri učení na skúšky. Nejde o žiadnu technologicko vyspelú pomôcku, ale obyčajné písmo v podobe, ktorá má pomáhať zapamätať si informácie. Nové písmo má názov Sans Forgetica a využíva viaceré faktory.

Sans Forgetica je nový druh písma, ktoré využíva psychologické a dizajnové teórie. Tie pomáhajú si zapamätať a udržať informácie. O novom nástroji vedcov informoval The Guardian. Aby vôbec takáto pomôcka vznikla, spojilo sa špecializované laboratórium melbournskej Univerzity RMIT a dizajnová škola. 

Do štúdia, ako nové písmo účinkuje, sa zapojilo okolo 400 študentov. Výsledky zatiaľ nie sú ohromujúce, no z tých ktorí študovali pod písmom Sans Forgetica, si zapamätali 57% učiva. Vysokoškolákom, ktorí sa učili z textov napísaných klasickým fontom Arial, zostalo v hlave len 50 percent. 

Podľa vysokoškolského učiteľa typografie Stephena Banhama má nový druh písma nezvyčajný sklon o sedem stupňov vľavo a medzery v každom písmene. "Mozog sa prirodzene snaží tieto tvary doplniť. Vďaka tomu spomalí čítanie a aktivuje pamäť," povedal Banham. Podľa Janneke Blijlevensovej, ktorá prednáša marketing, je dizajn písma postavený na koncepte žiadúcej obtiažnosti. "Keď sa chceme niečo naučiť a zapamätať si to , je dobré pridať k procesu učenia niekoľko prekážok, pretože keď je niečo príliš jednoduché, nevytvorí to žiadnu pamäťovú stopu. Samozrejme, ak to je príliš ťažké, taktiež to žiadnu stopu nevytvorí. Najlepšie je hľadať zlatú strednú cestu," vysvetlila Janneke. 

Tento druh písma vznikol primárne pre študentov pripravujúcich sa na záverečné skúšky, využívať by sa ale mohol aj ako pomôcka pri učení cudzích jazykov. Pomôcť by mohol aj starším osobám, ktoré už majú problém s pamäťou. Banham, ktorý vytvoril už asi 20 rôznych druhov písma povedal, že Sans Forgetica by bolo najlepšie využívať na kratšie texty. "Rozhodne by ste v ňom nechceli čítať román. Z toho by mal človek akurát tak bolesť hlavy," poznamenal. 

Na novom písme sa pracovalo asi 6 mesiacov a testovali sa jeho rôzne verzie. Sans Forgetica je volne dostupné na stiahnutie ako font a rozšírenie prehliadača Chrome na adrese sansforgetica.rmit.

Pozrite si reportáž o tom, ako sa zmenili vysoké školy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy