Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vzácne stromy likvidujú chránené bobry. Ochranári majú hlavu v smútku, nevedia čo robiť
Zdielať na

Vzácne stromy likvidujú chránené bobry. Ochranári majú hlavu v smútku, nevedia čo robiť

ČECHY POD KOSÍŘOM / V jednom z najznámejších romantických parkov v Českej republike riešia vážnu dilemu. Tamojšie chránené stromy ohrozujú bobry, ktoré sú, žiaľ, rovnako chránené a tak si s nimi nevedia poradiť. Hlodavce sa nasťahovali k rybníku a s aktivitou a vervou im vlastnou sa pustili do likvidácie okolo rastúcich vzácnych drevín.

Správa parku momentálne rieši ako pred chráneným zvieraťom ochrániť rovnako chránené stromy. Rodina bobrov sa objavila u veľkého rybníku, ktorý leží vo vnútri areálu zámockého parku v Čechách pod Kosířom neďaleko Prostejova. Krátko po nasťahovaní sa bobry pustili do tamojších drevín. Park je plný vzácnych stromov. "Bobry sa už zahryzli do jednej vŕby, ktorú im po porade s pamiatkármi, necháme. Už sa nedá zachrániť. Našťastie nebola historicky cenná a v parku bola ponechaná na dožitie," uviedol kastelán zámku Martin Váňa.

​Niektoré ďalšie stromy v okolí rybníka po konzultácii so záhradníkmi z areálu v Ledniciach, ktorí riešili podobný problém, obmotajú špeciálnou geotextíliou. Stromy, u ktorých použitie textílie nie je možné, budú natierať disperzným náterom s pieskom, ktorý by mal bobrom prekážať. Do úvahy pripadá aj požiadať o  ochranu bobrov.

Vzácny park v Čechách pod Kosířomsa rozkladá na 21,5 hektároch a patrí k najcennejším romantickým areálom v Českej republike. Na jeho budovaní sa podieľal portugalský gróf Silva-Tarouca, ktorý sa preslávil dlhou tradíciou záujmu o záhradnú tvorbu. Prvá nemecká záhrada vznikla už na začiatku 18.storočia a postupne absolvovala niekoľko etáp úprav.

Aj poľskí ochranári mali problém s týmto chráneným hlodavcom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy