Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dlhoročné dobré vzťahy prinášajú ovocie. Americké veľvyslanectvo udeľovalo ceny
Zdielať na

Dlhoročné dobré vzťahy prinášajú ovocie. Americké veľvyslanectvo udeľovalo ceny

BRATISLAVA / Slovensko má tento rok 25 rokov. Rovnako dlho máme diplomatické vzťahy so Spojenými štátmi. Pri tejto príležitosti sa veľvyslanectvo USA po prvýkrát rozhodlo oceniť ľudí a inštitúcie, ktoré dobrým vzťahom prispievajú, a to Wilsonovou cenou. Thomas Woodrow Wilson bol americkým prezidentom začiatkom 20.storočia. Získal Nobelovu cenu za mier a jeho činy prispeli aj k vzniku Československa.

Pri príležitosti 25. výročia vzájomných vzťahov ocenilo veľvyslanectvo USA šesť významných inštitúcií a jednotlivcov. Odovzdávanie si skúseností, malé výmenné cvičenia jednotiek alebo výcviky expertov. Tak vyzerá Partnerský program Národnej gardy štátu Indiana a Ozbrojených síl SR, ktorý za svoju prácu získal uznanie. "Dnes končí výcvikom pilotov na blackhawky, UH-60" uviedol Miroslav Kocian, zástupca náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl SR. 

​Medzi ocenenými bola napríklad aj Katedra britských a amerických štúdií Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktorá sa snaží aj napriek štúdiu cudzích jazykov udržať absolventov práve na Slovensku. "Mnohokrát si študenti neuvedomujú, že dobré pracovné príležitosti sú aj doma a netreba ísť ďaleko, netreba ísť do zahraničia a množstvo amerických firiem, ktoré pôsobia na východnom Slovensku, v Košiciach a v okolí ich vie zamestnať na veľmi zaujímavé lukratívne pozície," vysvetlila Slávka Tomaščíková, vedúca katedry britských a amerických štúdií Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Odovzdávanie vyznamenaní je súčasťou podujatí pripomínajúcich 100. výročie vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov, ako aj 25. výročia samostatnej Slovenskej republiky. "Spojené štáty zohrali v dejinách Slovenska kľúčovú úlohu. Okrem Slovenska, Spojené štáty sú druhou krajinou, kde žije najviac Slovákov a v zásade, tam sa rodila slovenská moderná štátnosť," povedal Pavol Demeš. bývalý minister medzinárodných vzťahov SR. "V Amerike si vážime prácu Slovákov, ktorí k nám emigrovali a pomáhali rozvíjať priemysel," dodal Adam Sterling, americký veľvyslanec pre Slovensko. 

Ocenení hovorili aj o budovaní vzťahov v budúcnosti.

Zmena môže prichádzať aj od mladých. Stačí sa stať veľvyslancom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy