Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Štart vesmírnej lode Sojuz MS-10 sa nevydaril. Museli núdzovo pristáť na Zemi
Zdielať na

Štart vesmírnej lode Sojuz MS-10 sa nevydaril. Museli núdzovo pristáť na Zemi

Zdroj: SITA

BAJKONUR / Štart vesmírnej lode Sojuz MS-10 z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane sa vo štvrtok nepodaril. Dôvodom sú problémy pri oddelení tretieho stupňa a síce havárie nosnej rakety. Posádka sa museli vrátiť na Zem a núdzovo pristáť.

Štart lodi Sojuz MS-10 z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane sa vo štvrtok nepodaril. Na vine je havária nosnej rakety Sojuz, informoval moderátor priameho televízneho prenosu.

Modul sa musel po balistickej dráhe vrátiť na Zem a núdzovo pristáť v Kazachstane asi 25 kilometrov východne od letiska mesta Džezkazgan. Dvojčlenná posádka je údajne v poriadku a je v priamom kontakte so záchranným tímom. Na miesto núdzového pristátia podľa vysielania NASA vyrazili pátracie helikoptéry. Doraziť by k nim mali okolo 13:00 nášho času. 

Pozrite si priamy prenos z NASA: 

Na palube boli ruský kozmonaut Alexey Ovchinin a astronaut ISS Nick Hague , ktorí mali namierené na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS. Živé vysielanie z vesmírnej lode sa prerušilo niekoľko minút po štarte. Záchranné zložky neskôr oznámili, že registrovali, ako sa členovia posádky núdzovo katapultovali. 

https://twitter.com/airlivenet/status/1050304245155733504

Na mieste ich pristátia už dorazila skupina výsadkárov. Agentúra RIA-Novosti napísala, že po nevydarenom štarte boli pozastavené všetky ruské pilotované lety do vesmíru. Rusko pritom zatiaľ zaisťuje všetku dopravu posádok na ISS a späť na Zem. Budúci rok plánujú testovacie lety americké súkromné spoločnosti. 

Sojuz MS-10 mal pri ISS pristáť po skrátenom šesťhodinovom lete vo štvrtok o 16:44 nášho času. Na stanici je momentálne trojčlenná posádka, ktorú tvorí Rus Sergej Prokopjev, Američanka Serena Chancellor a Nemec Alexander Gerst. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy