Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Šoféri luxusných áut skončili po naháňačke vo väzbe. Hrozí im až 15 rokov za mrežami
Zdielať na

Šoféri luxusných áut skončili po naháňačke vo väzbe. Hrozí im až 15 rokov za mrežami

ŽILINA / Sudkyňa Krajského súdu v Žiline rozhodovala o tom, či pôjdu do väzby dvaja Poliaci - účastníci pirátskej jazdy na Orave. Pretekali sa na ceste s tretím kamarátom, ktorý sa čelne zrazil s protiidúcim autom. Jeho vodič zomrel. Toho poľského šoféra poslal do väzby sudca Okresného súdu v Dolnom Kubíne. Podal ale sťažnosť, o ktorej bude krajský súd rozhodovať neskôr.

Vodič Porsche z uvedeného dôvodu čelí obvineniu z obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia, za ktorý mu v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na 15 rokov až 20 rokov.

Oravský sudca minulý týždeň zvážil, že Lukasz a Adam zostanú na slobode, avšak prokurátorovi sa toto rozhodnutie nepáčilo. Pri naháňačke na luxusných autách ohrozovali životy viacerých ľudí. Preto obidvaja dnes cestovali z Poľska do Žiliny, aby sa postavili pred krajskú sudkyňu. "Krajský súd v Žiline na verejnom zasadnutí rozhodol o sťažnosti prokurátora voči uzneseniam o nevzatí obvinených do väzby," uviedla Lenka Belavá, hovorkyňa KS Žilina. 

​Najprv pred sudkyňu predstúpil 26-ročný Lukasz, šofér čierneho mercedesu. Tlmočníčka v súdnej sieni postupne prečítala jeho štrnásť dopravných priestupkov. Pokuty dostal za prekročenie rýchlosti či predbiehanie cez dvojitú plnú čiaru, ale aj iným spôsobom hrubo porušil predpisy. Po tragickej havárii na Orave zaplatil pokutu 150 eur, okresný sudca ho preto neposlal do väzby. Krajský súd ale zdieľa iný názor. "Pri rozhodovaní o sťažnosti sa nestotožnil s názorom okresného súdu, že uložená bloková pokuta pre čiastkové konanie bráni posudzovaniu prípadu v polohe trestného činu," povedal prokurátor Alexander Feník. 

Následne vstúpil do pojednávacej miestnosti 27-ročný Adam, ktorý riadil žlté Ferrari. Aj tento mladý muž má štrnásť záznamov o priestupkoch, za ktoré dostal sankcie. Prekračoval totiž rýchlosť a nerešpektoval dopravné značky. Po rozhodnutí okresného súdu v Dolnom Kubíne nešiel do väzby, pretože jeho nevlastná mama za neho zložila kauciu 20-tisíc eur. Ale v stredu senátu v Žiline peňažná záruka nestačila. "Rozhodol teda o vzatí do väzby oboch obvinených, nakoľko existuje dôvodná obava, že budú pokračovaťv trestnej činnosti," dodala Lenka Belavá. Obidvaja teda budú vyšetrovaní väzobne. Hrozí im až 15 rokov väzenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy