Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Súd oslobodil Roberta Číža v Kočnerovej kauze Glance House
Zdielať na

Súd oslobodil Roberta Číža v Kočnerovej kauze Glance House

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V kauze Glance House padol definitívny rozsudok. Developera Róberta Číža, ktorý čelil obžalobe z podvodu, po takmer ôsmich rokoch Krajský súd oslobodil. Vec prečinu krivého obvinenia však poslal späť na prvostupňový súd. No ešte ráno to vyzeralo tak, že sa senát k rozhodovaniu dnes ani nedostane.

Odvolací súd v rannom termíne nestihol ani začať konať. Krátko predtým v budove Krajského súdu v Bratislave anonym nahlásil bombu. Na miesto okamžite dorazilo množstvo policajtov, ktorí evakuovali všetkých ľudí z Justičného paláca.

Psovodi budovu prehľadávali približne dve hodiny. Nakoniec ale odvolací senát v tejto veci predsa len zasadol. A to v náhradnom termíne na poludnie. Developerovi, ktorý vinu celý čas odmieta, tým odľahlo.

"Pre mňa už je každý deň strašne dlho," povedal Robert Číž.

Obžalobe z podvodu čelil Róbert Číž spolu s manželkou Adrianou. Trestné oznámenie mala na nich podať jeho bývalá spoločníčka z firmy Glance House. Podľa predsedu odvolacieho senátu prokurátorka ale nedokázala obžalovaným vinu preukázať.

Hovorca Krajského súdu Pavol Adamčiak hovorí: "Odvolanie prokurátorky, v časti týkajúcej sa obzvlášť závažného zločinu podvodu zamietol, a tým je právoplatný oslobodzujúci rozsudok."

Dozorujúcej prokurátorke po rozsudku do reči veľmi nebolo. Pred pojednávaním ale tvrdila, že dôkazy v prípade sú a preto podala na developera Číža obžalobu. Róbert Číž sa rozsudku tešil najmä kvôli manželke. Kauza Glance House totiž ešte úplne nekončí. Podľa developera je v tejto súvislosti živých ďalších 16 konaní.

Robert Číž vraví: "Podľa toho ako ten rozsudok odznel, to čo bude nasledovať, tak mi je úplne jasné, že táto Kočnerovská chobotnica pokračuje ďalej."

Daniel Lipšic tvrdí, že v tejto kauze mali stáť pred súdom iné osoby: "To celé vyšetrovanie a obvinenie bolo tým pádom úplne na vode a zmanipulované."

Prokurátorka Mária Trstenská hovorí: "Taký vyšetrovací spis, aký som prevzala od vyšetrovateľov, o ten som opierala obžalobu. Možno bol chaotický."

Okrem toho druhá časť rozsudku v tejto veci sa týka prečinu krivého obvinenia. To senát vrátil späť na okresný súd.

Spor o nehnuteľnosť Glance House trvá už od roku 2010, keď pre nezhody spoločníkov, ktorí bytovku stavali, celú stavbu zabavila Špeciálna prokuratúra. Nehnuteľnosť je doteraz v konkurze a ľudia, ktorí zložili za byty zálohu sa k nim zrejme tak skoro nedostanú.

Okrem toho v roku 2012 do kauzy vstúpil aj bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka, ktorý mal napísať list šéfovi katastra v Senci. A ten, napriek blokácii bytovky, na základe listu umožnil prevod budovy na firmu Gapeja, ktorá je blízka Mariánovi Kočnerovi. Trnku dodnes za to rieši disciplinárka.

Bombu na Justičnom súde nahlásili aj začiatkom októbra:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy