Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Hurikán Michael zasiahol Floridu. Živel zanechal za sebou spúšť
Zdielať na

VIDEO: Hurikán Michael zasiahol Floridu. Živel zanechal za sebou spúšť

MIAMI / Hurikán Michael zasiahol v stredu popoludní miestneho času severozápad Floridy, kde pripravil o život najmenej jedného človeka a zanechal za sebou ničivú spúšť. Išlo pritom o najsilnejší hurikán, aký kedy oblasť zasiahol. Prírodný živel postŕhal strechy, polámal stromy, zaplavil mestá a popretŕhal elektrické vedenia.

Vo štvrtok ráno už Michael zoslabol na hurikán tretej kategórie a sprevádza ho vietor s rýchlosťou 112 kilometrov za hodinu. Stále však so sebou prináša silné zrážky i hrozbu tornád. Momentálne sa presúva cez Georgiu k obom Karolínam, ktoré sa stále zotavujú z následkov ničivého hurikánu Florence.

Michael, ktorý si cez víkend vyžiadal v Strednej Amerike 13 obetí, bol v čase, keď udrel na pobrežie Floridy, hurikánom štvrtej kategórie, pričom ho sprevádzal vietor s rýchlosťou 250 kilometrov za hodinu. Floridské úrady pred jeho príchodom vyzvali na evakuáciu 375 tisíc obyvateľov pobrežných oblastí, nie všetci sa tým však riadili.

V Georgii meteorológovia vydali varovanie pred tornádom.  Veľkú spúšť hurikán narobil mimo iné v Panama City, kde vyvracal stromy, elektrické vedenie a dopravné značky, zničil domy a odnášal strechy. Pre búrku ostalo bez elektriny viac ako 380 tisíc domácností a podnikov. 

"Bolo to šialené, hrozný hluk. Mysleli sme si, že sa nám každú chvíľu rozbijú okná," opísal situáciu 29-ročný Vance Beu, ktorý sa rozhodol živel prečkať v malom drevenom dome svojej matky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy