Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Úrady zavádzajú nové pokuty pre chodcov. Posvietia si na ich pozornosť
Zdielať na

Úrady zavádzajú nové pokuty pre chodcov. Posvietia si na ich pozornosť

Zdroj: TV JOJ

VILNIUS / Pokuty za používanie mobilných telefónov počas vedenia vozidla sú už dávno zavedené v praxi. Zníženú pozornosť ale znamenali aj v prípade chodcov, ktorí držia svoj telefón v ruke počas prechádzania cez cestu. Úrady v Litve sa preto rozhodli, že si na nich posvietia a zaviedli nové pokuty.

Udeľovanie pokút za používanie mobilného telefónu pri riadení dopravného prostriedku je zavedený ako významný krok k zníženiu nehodovosti už v niekoľkých krajinách. Litva sa však rozhodla zájsť ešte ďalej a prekvapila novým nariadením. Postih bude v krajine čakať i chodcov, ktorí nevhodne manipulujú s mobilom pri vstupe na vozovku. 

Príslušný právny predpis schválili v stredu v stredu. Ustanovuje, že od 1. novembra môže byť udelená pokuta aj chodcom, ktorí vstúpia na cestu alebo prechádzajú ulicou a pritom telefonujú, alebo sa pozerajú do mobilu. 

Hovorca ministerstva dopravy Vytaute Smaizyteová v súvislosti s týmto opatrením poukázal na to, že chodci sú v Litve omnoho častejšie účastníkmi dopravných nehôd, ako je tomu v iných štátoch Európskej únie. Podľa nich v Litve tvoria chodci 38 percent obetí, ktorí pri nehodách prídu o život. Priemer EÚ je pritom 20 percent. 

Pozrite si archívnu reportáž, kedy príčinou nehody bol práve mobilný telefón, ktorému vodič venoval viac pozornosti ako vozovke: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy