Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
ZEMAN: Výsledky volieb nie sú na samovraždu
Zdielať na

ZEMAN: Výsledky volieb nie sú na samovraždu

Archívna reportáž

PRAHA / Prezident Miloš Zeman zablahoželal svojmu súperovi v prezidentských voľbách Jiřímu Drahošovi, ktorý sa v prvom kole volieb prebojoval do Senátu. Nezabudol ale dodať, že je to cena útechy.

Český prezident Miloš Zeman v rozhovore povedal: "Pánovi Drahošovi môžem blahoželať. Je to pre neho cena útechy, aj keď nechcem podceňovať senátne kreslo."  Výsledok komunálnych volieb Zeman nepovažuje za žiadne zemetrasenie a ako sám povedal, v žiadnej zo strán nemusia páchať samovraždu. Zároveň nevidí dôvod, prečo by výsledky volieb mali otriasť vládnou koalíciou, ktorý tvorí ANO a ČSSD. "Niekto mierne posilnil, niekto oslabil, ale nie je to ani na otváranie šampanského a ani na samovraždu," povedal Zeman v rozhovore pre blesk.cz.

​Veľké mestá ako Brno alebo Ostrava v tohtoročných voľbách ovládla práve strana ANO, avšak v hlavnom meste oslabilo. V Prahe totiž získala strana až piate miesto. "Úspech alebo neúspech medzi voličmi je založený na dvoch faktoroch. Prvým je osobnosť lídra a druhým program. Nemám nič proti pánovi Stuchlíkovi, ale prakticky ho nikto predtým nepoznal a to je handicap," vysvetlil prezident. 

Najväčšie straty zaznamenala strana ČSSD a v Prahe nebude mať ani jedného člena v zastupiteľstve. "S touto organizáciou zaobchádzal pán Poche a tu predviedol manažérske schopnosti," dodal Zeman, ktorý v minulosti práve jeho odmietol vymenovať do čela ministerstva zahraničia. 

Na druhej strane český prezident pochválil stranu ODS, ktorá si svoj vzostup vydrela. 

Prezident Zeman absolvoval návštevu nemeckej kancelárky Merkel:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy