Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lajčák s Lavrovom otvorí otázku prepustenia režiséra Sencova
Zdielať na

Lajčák s Lavrovom otvorí otázku prepustenia režiséra Sencova

BRATISLAVA / Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák na budúcotýžňovom stretnutí s ministrom zahraničných vecí Ruskej federácie Sergejom Lavrovom, otvorí otázku prepustenia známeho režiséra Sencova.

​Režisér ukrajinského pôvodu aktuálne sedí v ruskom väzení a hladovkou sa snaží upozorniť na politických väzňov, ktorí nesúhlasia s ruským vplyvom na krymskom území.  O podrobnostiach zatiaľ Boris Gandel, hovorca ministerstva zahraničných vecí, informovať nechcel. Snahu nastoliť otázku však potvrdil. Gandel informáciu televízii JOJ potvrdil telefonicky z Kyjeva. "Prípad Sencova bude nastolený ministrom Lajčákom na svojich rokovaniach s ruským partnerom Sergejom Lavrovom. Nebolo by diplomaticky správne, keby sme hovorili, čo budeme prezentovať ministrovi Lavrovovi skôr médiám ako jemu," povedal Gandel.

​Milan Kňažko ako bývalý minister zahraničných vecí tvrdí, že aj vzhľadom na ruskosloveneské vzťahy, politikmi prezentované ako veľmi dobré, by sme ruskej diplomacii mali povedať, aby Sencova pustili. "Sloboda je nedeliteľná. Súčasťou slobody sú aj ľudské práva a základný princíp spravodlivosti. A ja si myslím, že práve dobré vzťahy a mnohí tvrdia, vrátane predsedu parlamentu, že máme veľmi dobré vzťahy s Ruskom, priateľov treba upozorniť, ak sa dopúšťajú takýchto prehrešení, že určite treba Sencova prepustiť. Mal by mu to pán minister diplomaticky, ale veľmi zrozumiteľne povedať."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy