Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
CERN stopol spoluprácu s vedcom, ktorý osočoval ženy. Podľa neho je fyzika mužskou záležitosťou
Zdielať na

CERN stopol spoluprácu s vedcom, ktorý osočoval ženy. Podľa neho je fyzika mužskou záležitosťou

Archívna reportáž

ŽENEVA / Pre sexistické výroky pozastavilo Európske laboratórium pre jadrový výskum (CERN) spoluprácu s talianskym fyzikom Alessandrom Strumiom. Na prednáške, ktorá bola podľa CERN-u vysoko urážlivá napríklad uviedol, že fyzika je mužská záležitosť a ženy niektoré pozície podľa neho dostávajú len na základe zvýhodnenia pre svoje pohlavie.

Strumia vo svojej prednáške uviedol, že fyziku objavili a vybudovali muži a obvinil ženy, že niektoré posty v oblasti tejto vedeckej disciplíny získavajú len na základe svojho pohlavia, aby sa dosiahlo rovného zastúpenia mužov a žien. Spoluprácu s fyzikom, ktorého domovskou inštitúciou je univerzita v severotalianskom Pise, CERN pozastavil do skončenia vyšetrovania, ktoré sa zaoberá jeho prednáškou na konferencii s názvom Teória vysokých energií a gender. 

CERN v utorok uviedol, že o obsahu jeho prednášky vopred nevedeli. Výroky vedca odsúdili ako neprijateľné v akomkoľvek profesionálnom prostredí. Laboratórium, ktoré prevádzkuje najväčší a najvýkonnejší urýchľovač častíc na svete, si podľa prehlásenia váži rozmanitosť a je odhodlané ho aj naďalej podporovať. 

Študentka kozmológie Laura Covi, ktorá sa piatkovej prednášky zúčastnila, uviedla, že Strumia ženy v prednáške napádal. Okrem iného ich obvinil, že dostávajú funkcie aj v prípade, že vykonajú menej práce ako muži. Podľa nej sa ale jeho výroky nestretli na konferencii s pochopením a ženského pohlavia sa zastali aj prítomní muži. 

Treba dodať, že počet žien pracujúcich v CERN-e sa za posledné desaťročia zvýšil len veľmi mierne. Muži aj naďalej predstavujú 80 percent všetkých zamestnancov laboratória. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy