Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vedci vyvinuli robotickú húsenicu, ktorá vo vašom tele dokáže hotové zázraky
Zdielať na

Vedci vyvinuli robotickú húsenicu, ktorá vo vašom tele dokáže hotové zázraky

Zdroj: ISIFA

HONG / KONG - Vedci vyvinuli miniatúrnu robotickú húsenicu, ktorá by mala pomáhať v oblasti zdravotníctva. Má totiž schopnosť umiestniť liek v tele na presne určené miesto. Silikónová húsenica dokáže putovať po orgánoch tela aj vďaka tomu, že má množstvo milimetrových nôh.

Vedci z Hong Kongu vynašli špeciálnu robotickú mini húsenicu, ktorá sa pomocou milimetrových nôh dokáže pohybovať po tele. Má vo vnútri magnetické častice, vďaka ktorým môže byť prostredníctvom elektromagnetu presunutá na konkrétne miesto. O vynáleze informoval denník The Daily Telegraph.

Podľa vedcov sa húsenica dokáže pohybovať aj po klzských povrchoch v ľudskom tele. Neobmedzí ju ani krv či hlien. "Rôznorodé povrchy a meniaca sa textúra rôznych tkanív vo vnútri ľudského tela znamená, že dopraviť niekam liek môže byť obtiažne," povedal Wang Zuankai z fakulty strojového inžinierstva City University of Hong Kong. Práve na tejto univerzite vznikla robotická húsenicu. 

"Dokáže si poradiť s rôznym terénom, okrem prekážok desaťkrát vyšších, než je jej noha. Zdvihne jeden svoj koniec až do uhlu 90 stupňov a prekážku prekoná. Vie ale odniesť aj náklad stokrát ťažší než je robot sám," opísali funkcie robotickej húsenice. V nasledujúcich rokoch by mali húsenicu zdokonaliť tak, aby sa dokázala v tele aj rozložiť. Predpokladá sa, že ju pacienti prehltnú alebo im ju vložia priamo pod kožu.

Pozrite si reportáž o (ne)potrebných vedeckých objavoch, za ktoré dostávali Nobelovky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy