Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTO: Stovky vojakov obsadili Lešť. Na cvičenie Slovenský štít prišli až z USA
Zdielať na

FOTO: Stovky vojakov obsadili Lešť. Na cvičenie Slovenský štít prišli až z USA

LEŠŤ / Stovky vojakov zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Maďarska a aj USA s vojenskou technikou obsadili Lešť. Tento týždeň sa tam koná veľké cvičenie Slovenský štít 2018. Lietali tam aj naše nové vrtuľníky Blackhawk. V jednom z nich na cvičenie priletel aj premiér Pellegrini.

Do vojenského cvičenia Slovak Shield (Slovenský štít) bolo zapojených viac ako 1500 vojakov z viacerých krajín. "Viac ako 55 kusov ťažkej techniky a okolo 250 kusov kolesovej techniky. Bolo to veľké cvičenie s veľkým počtom vojakov a s veľkým počtom techniky," vymenoval Ondrej Zmeko, náčelník generálneho štábu OZ SR. "Ja som veľmi rád, že sa ukazuje, že nová technika si našla svoje miesto, že ju vojaci už ovládajú. Piloti majú nalietané už stovky hodín na nových vrtuľníkoch Blackhawk," pochvalne povedal premiér Peter Pellegrini.

"Chcel som ukázať, akým spôsobom Ozbrojené sily Slovenskej republiky, rezort obrany dôsledne a efektívne investuje finančné prostriedky, aby aj vláda vedela, do čoho sú investované," dodal minister obrany Peter Gajdoš. 

​Slovenský štít je najväčším vojenským cvičením v rámci Slovenska. Stovky príslušníkov našej, aj zahraničných armád boli na Lešti presne týždeň. "Ukázali sme akým spôsobom dokážu ozbrojené sily využívať prostriedky v rámci medzinárodného cvičenia na území Slovenskej republiky," informoval Peter Gajdoš. V akcii sa predviedli aj novovyvíjané slovensko-fínske vozidlá s pohonom 8x8, o ktorých nákupe sa rozhoduje. "Ak skúšky a všetky vývojové práce dopadnú dobre, tak ešte v tomto roku bude môcť vláda rozhodnúť definitívne o ich nákupe," dodal premiér. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy