Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Desiatky žien a mužov absolvovalo vojenskú prípravu. Navštívil ich aj minister Gajdoš
Zdielať na

Desiatky žien a mužov absolvovalo vojenskú prípravu. Navštívil ich aj minister Gajdoš

MARTIN / V martinských kasárňach sa vo štvrtok oficiálne ukončili tretí ročník kurzu, do ktorého sa môžu prihlásiť záujemci zo všetkých kútov našej krajiny. Dobrovoľnú vojenskú prípravu absolvovalo 79 ľudí, mužov i žien. Na začiatku ich bolo o desať viac, no niektorí museli odísť, lebo ich k tomu viedli či už rodinné, alebo zdravotné dôvody.

S prilbou na hlave a samopalom v rukách sa potili vo výcvikovom stredisku niekoľko mužov a žien, ktorí sa rozhodli absolvovať vojenskú prípravu. Majú za sebou 11 týždňov tvrdého vojenského drilu. "Prišli sa naučiť ako budovať obranu, ako sa vojak správa počas obrany. Aká jeho činnosť v útoku," opísal podstatu výcviku Rastislav Rusnák, zástupca veliteľa roty DVP.  Určite aj chvíle, keď siahli na dno svojich síl. Ale dokázali, že sú bojovníci a bojovníčky, ktorí sa nevzdávajú. "Kým si človek zvykol na ten kolektív a disciplínu , trvalo to. Je to iný život ako ten civilný," povedal jeden z absolventov.  

Pri stretnutí s nimi  minister obrany zdôraznil, že sa snažia zabrániť tomu, aby sa medzi dobrovoľníkov infiltrovali extrémisti. "O každom máme informácie či je sympatizantom alebo je v uvedenej zložke," poznamenal minister Gajdoš. 

Na neformálnej besede si Peter Gajdoš zložil kravatu a čerství absolventi sa nebáli hovoriť aj o niektorých nedostatkoch pri výcviku. Ohlásili sa, aby pomohli svojim nástupcom. "Na 11 dlhých letných týždňov sme dostali jedno tričko s dlhým rukávom," povedal v mene všetkých jeden z absolventov. 
Skúsenosti, ktoré tu získali môžu dobre uplatniť v praxi .Využiť ich môžu ako profesionáli v armáde, ale aj v službe u policajtov či hasičov. 

Slovenskí vojaci dostali aj novú výstroj, pozrite sa prečo a akú:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy