Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ministerstvo nakúpi vojenské radary za milióny. Oslovili už 12 krajín
Zdielať na

Ministerstvo nakúpi vojenské radary za milióny. Oslovili už 12 krajín

BRATISLAVA / Ministerstvo vnútra chystá nákup vojenských radarov, ktorých suma sa vyšplhá až na 155 miliónov. V súvislosti s výmenou techniky už oslovili 12 krajín.

Ministerstvo obrany oslovilo postupne Francúzsko, Holandsko, Izrael, Nemecko, Poľsko, Veľkú Britániu a Severné Írsko, Spojené štáty americké, Španielsko, Švédsko, Taliansko, Českú republiku a Turecko. Na projekt sedemnástich 3D radarov vláda vyčlenila 155 miliónov eur, pričom sa počíta s obstaraním systémov stredného, malého a blízkeho dosahu. Zaobstarať by ich mala do roku 2025 Rezort obrany bude po predložení ponúk postupovať spôsobom vláda - vláda (government to government), čo podľa kompetentných zaručuje transparentnosť a vylučuje akúkoľvek korupciu.

Rezort obrany oslovil krajiny formou dotazníka Request for Government Proposal vlády, ktoré majú kapacity na dodanie požadovaných rádiolokátorov. "Ostatné krajiny NATO budú o zámere Slovenskej republiky informované 17. septembra 2018 na stretnutí zástupcov národných riaditeľov pre vyzbrojovanie. V prípade ich záujmu o participáciu na projekte obmeny rádiolokačnej techniky im bude dotazník zaslaný dodatočne," poznamenala hovorkyňa rezortu Danka Capáková. 

Slovensko nakúpi aj nové americké stíhačky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy