Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Palmové plantáže dostali stopku. Doteraz pre ne zaniklo 130 000 hektárov lesa
Zdielať na

Palmové plantáže dostali stopku. Doteraz pre ne zaniklo 130 000 hektárov lesa

Archívna reportáž

JAKARTA / Indonézsky prezident Joko Widodo podpísal moratórium pre vznik nových palmových plantáží. V nasledujúcich troch rokoch podľa nového nariadenia žiadne nové plantáže nevzniknú. Hnutie Greenpeace tvrdí, že kvôli produkcii palmového oleja bolo za posledné tri roky odstránených viac ako 130 000 hektárov lesa.

Vzhľadom na to, že sú producenti palmového oleja obviňovaní z ničenia životného prostredia, nariadil prezident aj prieskum súčasných plantáží, uviedol to portál Jakarta Post. "Sme si vedomí toho, že mnoho plantáží palmového oleja sa nachádza v prírodných lesoch," povedal Prabianto Mukti Wibowo, zástupca pre Koordináciu ekonomických záležitostí. 

Palmový olej, ktorý sa vyrába prevažne v Malajzii a v Indonézii je obsahom mnohých produktov naprieč svetom a prostriedky na jeho získanie v posledných rokoch rozpútavajú diskusie o dopade na životné prostredie. 

Ochranári a skupiny za ľudské práva po celom svete tlačia spotrebiteľské značky k tomu, aby od spolupráce s producentmi palmového oleja, ktorý sú zapojení do ničenia prevažne indonézskych a malajzijských lesov, upustili. 

Podľa posledných správ organizácie Greenpeace zničili producenti palmového oleja za posledné tri roky 130 000 hektárov lesa, čo je územie skoro dvakrát také veľké ako Singapur. Vytvorene palmových plantáží na úkor dažďových pralesov má tiež negatívny dopad na tamojšie zvieratá. Napríklad na kriticky ohrozené orangutany, ktorých domov sa nachádza len v Indonézii a v Malajzii. 

V rámci boja proti výrobcom palmového oleja zvažuje Európska únia zákaz používania palmového oleja v biopalivoch. Medzinárodná únia pre ochranu prírody ale uviedla, že zákazy nie sú riešením, pretože iné zdroje rastlinného oleja vyžadujú až deväťkrát viac pôdy. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy