Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Briti majú na dosah ďalšie referendum o brexite. Labouristi mu sľubujú podporu
Zdielať na

Briti majú na dosah ďalšie referendum o brexite. Labouristi mu sľubujú podporu

Archívna reportáž

LIVERPOOL / Členovia hlavnej britskej opozičnej strany budú v rámci výročného zjazdu hlasovať o uznesení, ktorým by sa strana zaviazala k podpore druhého referenda o brexite v prípade, že nebudú vyhlásené predčasné parlamentné voľby.

Prípadné referendum by ale nebolo opakovaním referenda z júna 2016, v ktorom Briti odhlasovali odchod z Európskej únie. Išlo by totiž o hlasovanie o finálnych podmienkach britského odchodu z Európskej únie vyrokovaných britskou vládou v Bruseli. 

Predseda labouristov Jeremy Corbyn, ktorý je považovaný za euroskeptika povedal, že vypísanie druhého referenda podporí, ak sa pre to jeho strana rozhodne. Podľa prieskumov agentúry YouGov si druhé referendum o brexite praje výrazná väčšina labouristických členov. 

Uznesenie spísané v nedeľu ale priamo nepodporuje opakovanie referenda spred dvoch rokov, v ktorom sa Briti rozhodli odísť z Európskej únie. Podľa tieňového ministra financií Johna McDonnella by nové referendum nemalo obsahovať možnosť zvrátiť výsledky toho pôvodného plánu. Rozhodovať by malo len o osude konečnej podoby odchodu. McDonnell zdôraznil, že by o znení otázky mal hlasovať parlament.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy