Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rybár prežil na odtrhnutej plošine sedem týždňov na mori
Zdielať na

Rybár prežil na odtrhnutej plošine sedem týždňov na mori

Zdroj: SITA

GUAM / Devätnásťročný Indonézan prežil sedem týždňov na plošine určené na chytanie rýb na otvorenom mori. Po 49 dňoch ho zachránila vo vzdialenosti 2000 kilometrov od ostrova Guam loď plávajúca pod panamskou vlajkou, ktorá zachytila ​​signál jeho vysielačky. O prípade informoval austrálsky server The New Daily.

Aldi Novel Adilang sa po záchrane dostal do Japonska a teraz je už so svojou rodinou na ostrove Sulawesi.

Mladík bol zamestnaný na plošine uviazanej na mori asi 125 kilometrov od provincie Severné Sulawesi. Zariadenie fungovalo ako lákadlo rýb. Aldiho povinnosťou bolo rozsvecovať v noci svetla, ktoré slúžili ako vnadidlo pre ryby. Raz týždenne mu tam zamestnávateľ nechal dopravovať čerstvé zásoby a odvážať odtiaľ úlovok. Plošina, na ktorej mal pracovať šesť mesiacov, je opatrená dreveným domčekom, ale 14. júla sa odtrhla z úväzu. Jej súčasťou nie je žiadny motor a vietor ju začal unášať voľne na sever, píše the New Daily.

Aldi mal k dispozícii vysielačku so solárnou batériou, ktorej sa snažil spojiť s posádkami najmenej desiatich lodí, ktoré preplávali v jeho blízkosti. Signál zachytila ​​až 31. augusta nákladná loď Arpeggio. Pre vysoké vlny sa nemohla k plošine dosť priblížiť a Indonézan musel byt vytiahnutý s pomocou lana. Podľa kapitána bol Aldi tak zoslabnutý, že sám nedokázal vstať. Z Japonska domov sa Indonézan dostal 8. septembra.

Z pretekov k záchrane

Zranenému moreplavcovi, ktorý uviazol sám viac ako 3000 km od Austrálie, prišla na pomoc francúzska rybárska loď. Tento indický kapitán sa zúčastnil na pretekoch v plavbe okolo sveta, tú mu však v piatok prekazila silná búrka. Jeho loď sa vážne poškodila a muž utrpel silné poranenie chrbta. Tri dni po nehode je moreplavec pri vedomí a Francúzi s ním mieria na ostrov Nový Amsterdam, kde je lekár a malá nemocnica. Stroskotanec je pri tom skúsený jachtár, pred piatimi rokmi ako prvý Ind oboplával svet.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy