Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Babiš tvrdo proti migrantom. Nepríjme ani sýrske siroty
Zdielať na

Babiš tvrdo proti migrantom. Nepríjme ani sýrske siroty

Archívne video

PRAHA / Český premiér Andrej Babiš odmietol návrh, na základe ktorého by Česká republika mala prijať 50 neplnoletých sirôt. Podľa neho majú v krajine dosť sirôt, ktoré musia pripraviť na život. Babiš tvrdí, že Česká republika je už dosť solidárna, aj keď viacerí politickí kolegovia s ním nesúhlasia.

Český premiér sa pozastavil najmä nad tým, že sa riešia len siroty zo Sýrie: "Od roku 2015 sme do rôznych krajín kvôli migrácii poslali okolo miliardy eur. Pomáhame v Sýrii, kde boli vyslaní naši experti a lekári. V Česku sme ošetrili viac ako 2500 pacientov vrátane sýrskych detí. A keď sme už pri sirotách - prečo zabúdame na vojnu na Ukrajine? Tam nie sú? Tak prečo by sme sa mali starať práve o Sýrčanov." Podľa jeho slov je pre neho na prvom mieste starostlivosť o vlastných občanov. 

Jan Hamáček, minister vnútra a zahraničných vecí ale oponuje premiérovi prostredníctvom sociálnych sietí. Podľa neho by Česká republika zvládla prijať 50 detí, ktoré vo vojne v Sýrii prišli o rodičov. Minister zároveň dodal, že Česko poskytlo približne osem miliónov eur na nákup hliadkovacích lodí pre líbyjskú pobrežnú stráž a je proti povinným kvótam na rozdeľovanie migrantov. "Určite by sme ale ako desaťmiliónová krajina zvládli ponúknuť nový domov 50 deťom, ktoré vo vojne stratili rodičov," povedal pre idnes.cz

S návrhom, aby Česká republika poskytla útočisko 50 deťom bez rodičov z utečeneckých táborov v Grécku alebo Libanone, prišla niekdajšia europoslankyňa za KDU-ČSL Michaela Šojdrová. O deti by sa v Česku podľa europoslankyne postarali neziskové a charitatívne organizácie, prípadne detské domovy, zriadené štátom alebo cirkvou. Jej návrh prejednávali v piatok senátori a zástupcovia štátnej správy. 

Predseda poslancov TOP 09 Miroslav Kalousek si myslí, že siroty môžu nájsť domovy aj niekde inde. "My ale hovoríme celému svetu, že sme neľudský. Kráčame dobrovoľne do izolácie a opovrhnutia. Na túto hlúpu a buranskú politiku ťažko doplatíme. Bohužiaľ, úplne zaslúžene," napísal na sociálnej sieti. Jeho stranícky kolega Jaromír Štětina uviedol, že súcit je pragmatická kategória a ak z nej politici nevychádzajú, dochádza ku škodám. " Škody napríklad spôsobí izolácia a opovrhnutie iných zemí EÚ voči Česku," dodal. 

Predseda poslancov STAN Jan Farský označil Babiša za mocichtivého bezškrupulózneho úbožiaka. "Pre Európu je väčším ohrozením, než utečenci."

Hovorca prezidenta Jiří Ovčáček s postojam Babiša súhlasí. "Je odporné, že si niektorí politici, hyeny, urobili baranidlo z nevinných 50 detí," uviedol prostredníctvom sociálnych sietí. 

Babiš len pred nedávnom rokovals Merkelovou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy