Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Maďarom hrozí strata práva hlasovať v Európskej rade
Zdielať na

Maďarom hrozí strata práva hlasovať v Európskej rade

BRATISLAVA / Slovenskí poslanci Európskeho parlamentu nenašli spoločnú reč pri reakcii na kroky maďarskej vlády. Kabinet Viktora Orbána prišiel s viacerými rozhodnutiami, ktoré sa nezhodujú s hodnotami Európskej únie. Európsky parlament preto vyzval Radu Európskej únie, aby zakročila.

Únia Orbánovi vyčíta rozsiahlu štátnu korupciu, prispôsobovanie si ústavy, ovládnutie Ústavného súdu, rušenie slobodných médií, útoky na mimovládne organizácie, ale aj nepriateľský postoj k utečencom.

Orbánovi preto rezolúciou na pôde Európskeho parlamentu ukázali zdvihnutý prst a Maďarom hrozí strata práva hlasovať v Európskej rade. No na postoji k maďarskej vláde sa nevedeli zhodnúť ani naši europoslanci.

Europoslanci o Orbánovi 

Zatiaľ čo so sankciami súhlasil napríklad Eduard Kukan, jednoznačne proti bol šéf SMK Pál Csáky. "Čo sa týka korupcie, áno aj v Maďarsku existuje korupcia. Ale osobne si myslím, že aj v Rumunsku, Bulharsku aj na Slovensku je vyššia úroveň korupcie. Teraz pred voľbami to posilní len extrémistov."

A napriek výhradam sa hlasovania zdržala aj Monika Beňová. "Ako členka výboru pre občianske slobody dlhodobo kritizujem, čo sa v Maďarsku deje. Na druhej strane treba tu veľmi úprimne povedať, že nebol zásadný dôvod práve v tejto chvíli hlasovať za túto správu."

Maďarsko nepoľaví 

"Maďarsko na toto vydieranie nepristúpi. Maďarsko bude chrániť svoje hranice, zastaví nelegálnu migráciu a bude brániť svoje práva," vyjadril sa napriek všetkému maďarský premiér Viktor Orbán.

Politický analytik Marián Leško tvrdí, že existujú desiatky dôvodov na ráznejší prístup únie voči Orbánovej vláde. Podľa jeho slov sa odklonila od hodnôt, na ktorý európske spoločenstvo vzniklo. "Každý poslanec Európskej únie, ktorý si ctí pravidlá a hodnoty spoločenstva mal hlasovať za spustenie procedúry. Fakt, že to urobila iba menšia časť europoslancov zo Slovenska nám neslúži ku cti a je to smutná záležitosť," uviedol.

Pozrite si archívnu reportáž o súvisiacej téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy