Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rusi podozriví z útoku na Skripaľa prehovorili
Zdielať na

Rusi podozriví z útoku na Skripaľa prehovorili

MOSKVA / Dvaja muži podozriví z útoku na bývalého agenta Skripaľa prehovorili pre ruskú televíziu RT. Rusi uviedli, že boli v Salisbury len ako turisti, údajne tam strávili len krátky čas. Obhajujú sa, že s útokom nemajú dočinenia.

Alexander Petrov a Ruslan Boširov vystúpili v ruskej televízii RT. Uviedli, že v Salisbury boli len ako turisti a v meste sa mali zdržať krátko. "So zločinom nemáme nič spoločné," vyjadrili sa. 

Za krátku návštevu britského mesta môže podľa ich slov predovšetkým zlé počasie. "Neboli sme v Salisbury dlhšie ako hodinu, kvôli časovému rozdielu medzi vlakmi," pokračoval Boširov. Pripustil ale, že sa k Skripaľovmu domu mohli priblížiť. "Ale nevieme, kde stojí dom," dodal. 

Čo sa týka fľašky s parfémom, podľa britských vyšetrovateľov obsahovala novičok. Boširov ironicky odmietol, že by niečo také u seba mali. "Nie je hlúpe, aby normálni chlapi mali u seba parfém? Colníci preverujú všetko, asi by sa opýtali, prečo majú muži vo svojej batožine ženský parfém. Nie, nemali sme to," odpovedal ďalej na dotaz šéfredaktorky televízie. 

Prokurátori podozrievajú dvojicu približne štyridsaťročných Rusov zo sprisahania s cieľom zavraždiť bývalého dvojitého agenta Skripala, z pokusu o vraždu 66-ročného Rusa a jeho 33-ročnej dcéry a tiež z porušenia zákona o chemických zbraniach. Sue Hemming z vrchného štátneho zastupiteľstva povedala, že vyšetrovanie zhromaždilo dostatok dôkazov pre "reálnu šancu na odsúdenie". Vzniesť obvinenia proti Petrovovi a Boširovovi je podľa nej "jasne vo verejnom záujme"

Putin v stredu počas tlačovej konferencii oznámil, že jeho úrady poznajú totožnosť dvoch mužov, ktorých označili za páchateľov v kauze Skripaľa. Londýn za páchateľov označil údajných agentov ruskej vojenskej rozviedky Alexandra Petrova a Ruslana Boširova. "Samozrejme sme sa pozreli, čo sú to za ľudia. Vieme, kto to je, a našli sme ich," vyhlásil Putin novinárom. Zároveň prezident verejnosť uistil, že nič zvláštneho alebo kriminálneho za tým nie je. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy