Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mariána Kočnera opäť vyšetrujú. V hre je ďalšie podozrenie z falšovania zmeniek
Zdielať na

Mariána Kočnera opäť vyšetrujú. V hre je ďalšie podozrenie z falšovania zmeniek

BRATISLAVA / Trestné oznámenie na podnikateľa Mariána Kočnera podala právna kancelária Jána Čarnogurského za poškodenú stranu Sprint-Press. Spoločnosť sa však k prípadu vyjadrovať odmieta. O skutočnosti ako prvý informoval Denník N. Mária Zervanová, ktorá v roku 2017 vystriedala Jána Hybáčka, sa vyjadrovať nechcela. 

Podnikateľ Kočner sa momentálne nachádza vo vo väzbe v Justičnom paláci, kde ho vyšetrujú pre ďalšie podozrenie z falšovania zmeniek a dokumentov.  Trestné stíhanie bolo začaté vo veci ešte koncom marca a ide o podozrenie z podvodu v štádiu pokusu a marenia spravodlivosti, informoval ako prvý Denník N.  

Poškodenou má byť spoločnosť Sprint-Press, ktorá vlastní v centre Bratislavy luxusnú vilu. Trestné oznámenie podala kancelária jej zástupcu Jána Čarnogurského. Konateľka spoločnosti Mária Zervanová, ktorá v roku 2017 vystriedala Jána Hybáčka, sa vyjadrovať nechcela. 

V prípade sa opäť objavuje aj Emil Šišák, ktorý figuruje vo viacerých Kočnerových kauzách. Kúpil od neho napríklad dom po Pavlovi Ruskovi, vystupoval aj ako tichý spoločník v Glance House, kde sa Kočner tiež angažoval v spore o majetok. Na začiatku mala byť pôžička, ktorú si od Šišáka údajne v októbri 2005 zobral Ján Hybáček, vtedajší konateľ Sprint-Pressu, vo výške takmer 332-tisíc eur. Podľa informácii Denníka N má byť už táto zmluva falošná. 

Zmenková žaloba

Dokumenty z rokov 2005 a 2006: dohoda o vyplňovacom práve k blankozmenke, vyhlásenie o uznaní dlhu a vlastná zmenka Sprint-Pressu pre Šišáka.

Všetky tieto dokumenty prišli v roku 2014 na Okresný súd Bratislava 5, ako zmenková žaloba voči Sprint Pressu. Nepodal ju už Šišák, ale spoločnosť International Investment Development Holding  so sídlom v Bratislave. Jej šéfom je Marián Kočner. Ide o tú istú firmu, prostredníctvom ktorej robil Kočner daňové operácie na Donovaloch. Kvôli nim je teraz obvinený z obzvlášť závažného zločinu.

Pre spor s Kočnerom, hrozí spoločnosti exekúcia až 1,35 milióna eur. Zmenkový platobný rozkaz súd vydal ešte 22. júla 2014. Firma sa voči rozkazu ale odvolal, čo jej bolo zamietnuté. Znova sa odvolali aj v roku 2016, no neúspešne. Sprint-Press podal trestné oznámenie v roku 2017, až do marca 2018 sa ale nič neudialo, až po vražde novinára Jána Kuciaka, ktorý o Kočnerovi písal. 

Polícia si už vo veci vyžiadala znalecký posudok z písmoznalectva, ktorý bude skúmať pravosť jednotlivých podpisov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy