Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prezident Putin: Poznáme páchateľov v prípade Skripaľa
Zdielať na

Prezident Putin: Poznáme páchateľov v prípade Skripaľa

MOSKVA / Ruské úrady vyhlásili, že poznajú dvoch mužov, ktorých vyšetrovateľ označil za páchateľov v kauze útoku na dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Podľa informácii nejde o zločincov ale bežných civilistov. O ich totožnosti informoval v stredu vo Vladivostoku prezident Vladimir Putin.

Putin počas tlačovej konferencii oznámil, že jeho úrady poznajú totožnosť dvoch mužov, ktorých označili za páchateľov v kauze Skripaľa. Londýn za páchateľov označil údajných agentov ruskej vojenskej rozviedky Alexandra Petrova a Ruslana Boširova. "Samozrejme sme sa pozreli, čo sú to za ľudia. Vieme, kto to je, a našli sme ich," vyhlásil Putin novinárom. Zároveň prezident verejnosť uistil, že nič zvláštneho alebo kriminálneho za tým nie je.

Putin zároveň vyzval oboch mužov, aby predstúpili pred novinárov. "Nech sa ukážu a predstúpia pred médiá. Dúfam, že sa objavia a prehovoria," pokračoval.

Prokurátori podozrievajú dvojicu približne štyridsaťročných Rusov zo sprisahania s cieľom zavraždiť bývalého dvojitého agenta Skripala, z pokusu o vraždu 66-ročného Rusa a jeho 33-ročnej dcéry a tiež z porušenia zákona o chemických zbraniach. Sue Hemming z vrchného štátneho zastupiteľstva povedala, že vyšetrovanie zhromaždilo dostatok dôkazov pre "reálnu šancu na odsúdenie". Vzniesť obvinenia proti Petrovovi a Boširovovi je podľa nej "jasne vo verejnom záujme".

Európsky zatykač

Britské úrady na Alexandra Petrova a Ruslana Boshirova vydali európsky zatykač, informovala agentúra Reuters. Nebudú však usilovať o ich vydanie do Británie, pretože "ruská ústava nepovoľuje vydávanie ruských občanov", uviedla prokuratúra. 

Londýn zároveň obvinil Moskvu, že príkaz na útok novičokom šiel priamo z Kremľa. Toto tvrdenie vo štvrtok podporili aj členovia Bezpečnostnej Rady OSN - Francúzsko, Nemecko, Spojené štáty a Kanada. Rusko akúkoľvek vinu odmieta.

Skripaľovci boli 4. marca otrávení nervovým jedom novičok v juhoanglickom mestečku Salisbury. Po týždňoch v intenzívnej starostlivosti lekárov sa nakoniec obaja z útoku zotavili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy