Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obrovským vojenským cvičením Rusi ukazujú svaly. Realita je ale podľa odborníka opačná
Zdielať na

Obrovským vojenským cvičením Rusi ukazujú svaly. Realita je ale podľa odborníka opačná

MOSKVA / Rusi strašia svet obrovskou vojenskou silou. Začali ju predvádzať na najväčšom vojenskom cvičení od roku 1981, teda od čias studenej vojny. Na cvičení Vostok 2018, teda Východ 2018 na ruskej Sibíri sa podľa ruských ozbrojených síl grafika zúčastní až 300 000 vojakov, 36 000 tankov a obrnených vozidiel, vyše tisíc lietadiel, vrtuľníkov a dronov a 80 bojových a pomocných plavidiel.

Cvičiť nebudú len ruskí vojaci. Na týždenných manévroch sa zúčastnia aj ich čínski a mongolskí kolegovia. Podľa predstaviteľov NATO ide o skúšku na "rozsiahly konflikt". Toto cvičenie vnímajú ako nezodpovednú demonštráciu sily.  

Bezpečnostný analytik Jaroslav Naď sa na rozsiahlosť cvičenia pozerá s rezervou. "Je to obrovské cvičenie ale rovnako tak je faktom, že je zámerne zväčšované zo strany propagandistických kanálov. Je, samozrejme, nemysliteľné, aby Rusi nasadili 300 000 vojakov a 36 000 kusov tankov. Vo veľkej miere, takých 90 až 95 percent z týchto ľudí a techniky budú aj naďalej na svojich základniach a budú len v pohotovosti," uviedol bezpečnostný analytik Jaroslav Naď.

Podľa bezpečnostného analytika sa na reálnom vojenskom cvičení zúčastní len pár tisíc vojakov a niekoľko sto kusov techniky. Náčelník ruského generálneho štábu tvrdí, že sa nepripravujú na útok na nejakú krajinu. "Toto vojenské cvičenie nie je smerované proti iným krajinám a je v súlade s našou vojenskou doktrínou, ktorá má obranný charakter," povedal náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov. 

V každom prípade propagandou okolo tohto obrovského vojenského cvičenia chcú Rusi podľa analytika zabiť hneď nekoľko múch. Samozrejme, predstavia novú techniku, vojaci si aj niečo nacvičia, ale hlavne demonštrujú svoju silu, čo má byť jasný signál pre západné krajiny a NATO. Zároveň podľa Naďa ide o osvedčený trik ako prekryť domáce problémy. "Je záujem aj zo strany Vladimira Putina aj celého režimu prekryť vnútropolitické problémy, ktoré majú. Či už zvyšovanie veku odchodu do dôchodku alebo výrazný pokles hodnoty rubľa, čo bežní ľudia cítia a tiež dopady sankcií. Vladimirovi Putinovi a celému režimu klesá popularita. Je najnižšia odkedy anektoval Krym. Týmto spôsobom chce mobilizovať svojich voličov," dodal Naď. 

Aj preto je bezpečnostný analytik presvedčený, že Rusko síce na vojenskom cvičení VOSTOK 2018 napína svaly a straší, ide ale viac o propagandu a nie o reálnu hrozbu. Podľa neho sa tak nemáme čoho báť.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy