Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Protesty proti klimatickým zmenám takmer po celom svete. Planéta je v nebezpečenstve, hlásia
Zdielať na

Protesty proti klimatickým zmenám takmer po celom svete. Planéta je v nebezpečenstve, hlásia

PARÍŽ / Desaťtisíce ľudí vyšli v sobotu do ulíc francúzskych miest, aby upozornili na potrebu urgentných krokov v boji proti klimatickým zmenám. Len v samotnom Paríži sa podľa polície do iniciatívy zapojilo 18 500 ľudí, zatiaľ čo organizátori hovoria až o 50-tisícovej účasti.

Protesty sa konali pred nadchádzajúcim klimatickým summitom, ktorý sa uskutoční 12. až 14. septembra v San Franciscu. Kalifornský guvernér navrhol summit po tom, čo americký prezident Donald Trump vyhlásil, že Spojené štáty odstúpia od parížskej klimatickej dohody z roku 2015. Medzinárodnú dohodu vyrokovali vo Francúzsku a signatárske krajiny sa nej zaviazali obmedziť emisie skleníkových plynov.

"Planéta v nebezpečenstve" a "Nie je žiadna planéta B", hlásali transparenty

Deň mobilizácie začal v austrálskom Sydney, kde do prístavu vplávali vysoké plachetnice s heslom "Povstaňte za klímu". Ďalšie akcie sa konali v thajskom Bangkoku, pri sídle nemeckých kancelárov v Berlíne alebo v peruánskom hlavnom meste Lima.

"Občania, ktorí sa mobilizujú po celom Francúzsku a vo svete, majú možnosť vyvolať zmenu pre budúcnosť našich detí. Nech je vaše hlasy počuť aj naďalej!" uviedol na sociálnej sieti dlhoročný aktivista a donedávna aj francúzsky minister životného prostredia Nicolas Hulot. Ten na konci augusta rezignoval pre nedostatočný pokrok v plnení klimatických a ekologických cieľov. 

Okolo desaťtisíc ľudí sa stretlo v Lyone aj v Toulouse. "V decembri sa stanem otcom a chcem, aby sa na tejto planéte dalo žiť," uviedol jeden z organizátorov protestov v Paríži Maxime Lelong. 

Ďalšie stretnutia na protest proti politike amerického prezidenta Donalda Trumpa sa konali naprieč celými USA. Protesty sa konali teste pred začiatkom trojdňovej konferencie Global Climate Action Summit, ktorá má začal v stredu v San Franciscu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy