Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Gérard Depardieu je hosťom na oslavách založenia KĽDR. Novinárom sa vyhýba
Zdielať na

Gérard Depardieu je hosťom na oslavách založenia KĽDR. Novinárom sa vyhýba

PCHJONGJANG / Francúzsky herec Gérard Depardieu pricestoval do Severnej Kórey, kde sa zúčastní na oslavách 70. výročia založenia štátu. Depardieu v piatok dorazil do hotela v Pchjongjangu, odmietol ale komunikovať s novinármi.

Severná Kórea sa pripravuje na veľkolepé oslavy, ktoré sa uskutočnia v nedeľu. Hlavným podujatím počas predchádzajúcich rokov bola vojenská prehliadka na Kim Ir-senovom námestí v hlavnom meste.

Depardieu je jednou z najznámejších tvárí francúzskej kinematografie. Účinkoval vo viac ako 200 filmoch a seriáloch. Mimo Francúzska sa preslávil najmä vďaka snímke Cyrano z Bergeracu za výkon, v ktorej ho nominovali na Oscara a romantickej komédii Zelená karta, za ktorú získal Zlatý glóbus. Herec od augusta čelí obvineniam zo znásilnenia a sexuálneho napadnutia, ktoré sú predmetom predbežného vyšetrovania. Šesťdesiatdeväťročný umelec obvinenia popiera.

Pozrite si archívnu reportáž.

Vojenská prehliadka bez medzikontinentálnej rakety

V sobotu sa už pri príležitosti 70. výročia vzniku KĽDR konala vojenské prehliadka, ktorá sa zaobišla bez medzikontinentálnych balistických rakiet. Podľa reportéra agentúry AFP boli viditeľné len strely krátkeho doletu. Neobvyklý priestor ale venovali rozvoju ekonomiky. 

Odborníci v prehliadka hľadajú signály, ktoré by podporili tvrdenia KĽDR o odhodlaní dosiahnuť denuklearizáciu korejského poloostrova. Mnohí veľkolepú prezentáciu balistických rakiet vnímali ako provokáciu. 

Napriek absencii najsofistikovanejších rakiet označili mnohí prehliadku za "obriu". Takmer polovicu priestoru ale údajne venovali "úsiliu na pozdvihnutie ekonomiky". Dôraz na hospodárstvo podtrhuje novú stratégiu severokórejského vodcu Kim Čong-una, ktorý teraz uprednostňuje rozvoj ekonomiky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy