Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Jordánsko ochromené snehom, v Izraeli aj silný vietor
Zdielať na
Zahraničie

Jordánsko ochromené snehom, v Izraeli aj silný vietor

Takéto počasie je v týchto krajinách zriedkavé až vzácne. Zablokované sú cesty a narušená tiež letecká doprava. Počasie však prináša tiež vodu, ktorej je tu nedostatok. <b>Situácia v Jeruzaleme</b>

Jordánsko od utorka ochromuje príval snehu, kvôli ktorému sú zablokované cesty do Ammánu a narušená letecká doprava. V jordánskej metropole klesli teploty pod bod mrazu, čo je pre túto krajinu až vzácne. Hustý dážď, sneh a prudký vietor ohrozujú tiež Izrael.

Meteorológovia predpovedajú, že v Jordánsku bude snežiť až do štvrtka a že by mohlo napadnúť až 20 centimetrov snehu. Jordánske školy aj univerzity zostanú až do nedele zavreté. Letecká spoločnosť Royal Jordanian oneskorila štarty lietadiel o pol hodiny, aby dala pasažierom šancu dostať sa včas na letisko. Polícia opakovane vyzýva občanov, aby na cesty vychádzali iba v naliehavých prípadoch.

REUTERS

V Izraeli už leží sneh v polohách nad 700 metrov a na hore Hermon sa chystajú otvoriť lyžiarsku sezónu. Aj tu komplikovalo počasie leteckú dopravu. Jedno lietadlo dokonca nemohlo pristáť.

V oboch krajinách ale terajšie počasie prináša tiež vodu, ktorej je tu nedostatok. V severnom Izraeli spadlo takmer 50 milimetrov vody.

Na niektorých miestach je hlásený silní vietor s rýchlosťou až 100 kilometrov za hodinu. Meteorológovia varujú, že stredomorské vlny dnes môžu dosiahnuť až sedem metrov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy