Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Za neobjasnenými útokmi na diplomatov sú tajomné zvukové zbrane
Zdielať na

Za neobjasnenými útokmi na diplomatov sú tajomné zvukové zbrane

Archívna reportáž

WASHINGTON / Vedci skúmajúci tajomné útoky na diplomatov na amerických ambasádach v Kube a v Číne hovoria, že sa pravdepodobne stali obeťami útoku mikrovlnami. Túto možnosť spočiatku vylúčili, teraz sa k nej ale vedci prikláňajú.

Incidenty boli opísané ako "zvukové útoky" - nezvyčajné a nevysvetlené zranenia hláv, ktoré prinútili Spojené štáty povolať domov svojich diplomatov z Číny a Kuby.

Aj keď marcové vyšetrenie 21 diplomatov slúžiacich na Kube neprinieslo priame prepojenie na mikrovlny, hlavný autor štúdie Douglas Smith, riaditeľ Strediska pre poranenia a nápravy mozgu pri univerzite v Pennsylvanii podľa portálu CNN tvrdí, že za zraneniami stoja práve mikrovlnové zbrane: "Spočiatku boli všetci skeptickí. Teraz sa ale všetci zhodujú v tom, že na tom niečo je."

Podľa Smitha sú "hlavným podozrivým" zo zranenia diplomatov mikrovlny, ako možné príčiny sa ale skúmajú aj ultrazvuk a infrazvuk.

"Je to takmer ako otras mozgu, no bez otrasu - to znamená, že zranení vykazujú známky ako ľudia, ktorý prekonali otras mozgu, no neprekonali žiaden priamy úder do hlavy," opisuje zdravotné ťažkosti diplomatov Smith. Zdôrazňuje, že zistenie príčiny zranení je kľúčové z hľadiska budúcej prevencie: "Tak ako máme spôsoby na predchádzanie otrasu mozgu, mohli by sme vyvinúť aj metódy ochrany mozgu pred týmito energetickými zdrojmi."

Väčšina útokov sa odohrala v rokoch 2016 a 2017, aj keď niekoľko prípadov bolo hlásených aj tento rok. Vyšetrovatelia podrobne preskúmali budovy, kde diplomati zažili nezvyčajné zvuky, no nenašli žiadne prístroje vydávajúce zvuky. Vyšetrovatelia preto predpokladajú, že zranenia sú výsledkom mikrovlnných lúčov nasmerovaných na ambasády z okolia ambasád a že "zvuky" boli len maskovacím manévrom pre útoky. Zatiaľ je to však len teória, bez priamych dôkazov.

Aj profesorka medicíny Beatrice Golomb z kalifornskej univerzity v San Diegu sa však pridáva k tomuto názoru: "Špecifické zvuky, ktoré opisovali diplomati, ako cvrlikanie, zvonenie a vrčanie sa detailne zhodujú so známymi vlastnosťami takzvaného "počutia mikrovĺn", taktiež známeho ako Freyov efekt." Efekt bol pomenovaný po vedcovi Allanovi Freyovi, ktorý opísal, že mikrovlny dokážu pomýliť mozog tak, že vníma ako keby počul normálne zvuky.

Mikrolvny nás obklopujú na každom kroku, zväčša sú však neškodné - vytvárajú a šíria ich rádiá, satelitné televízie, radary, GPS prístroje, zariadenie používajúce Bluetooth, mobilné telefóny a samozrejme mikrovlnné rúry. Viaceré vlády, vrátane vlád USA a Ruska však dlhé desaťročia testovali možnosti ich zbrojného využitia.

Samotná zbraň je pravdepodobne prenosná, útočník ju môže držať v ruke či mať ju pripevnenú na vozidle. Pri vysokokapacitných verziách by dosah lúčov mohol byť aj niekoľko kilometrov. Americké ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ nepotvrdilo ani nevyvrátilo možnosť, že sa diplomati stali obeťami mikrovlnového útoku: "Našou hlavnou prioritou je zdravie našich zamestnancov. Vyšetrovanie pôvodu týchto symptómov pokračuje. Komunita našich služieb tvrdo pracuje na určení príčiny symptómov a vyvíjaniu spôsobov ich predchádzaniu."

Kubánska vláda zatiaľ nereagovala. V minulosti poprela nielen účasť na útokoch, ale spochybňovala aj to, či k nejakým útokom vôbec došlo. Stiahnutie diplomatov z Kuby označili za "politicky motivované."

Americkí predstavitelia majú podozrenie, že za útokmi by mohla byť tretia strana, so zámerom pomstiť sa Spojeným štátom či Kanade (ktorej diplomati sa tiež stali terčom podobných útokov), alebo s úmyslom vyvolať rozkoly medzi týmito krajinami a Kubou.

Už vlani v auguste aj Rusko ocitlo na zozname krajín, ktoré majú nepriateľské vzťahy s USA a ktoré by podľa vyšetrovateľov mohli mať prsty v útokoch. Rusko je jednou z mála krajín, ktorá už v minulosti používala mikrovlnové technológie. Jednou z teórií amerických vyšetrovateľov je, že za útokom mohli byť kubánski tajní agenti na vlastnú päsť spolupracujúci s Ruskom preto, že sa im nepáči nedávne diplomatické zbližovanie medzi USA a Kubou.

Mikrovlnka by mala byť neškodná pre človeka, ktorý si v nej ohrieva jedlo. Beda však vajíčku v nej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy