Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dráma vo väzení. Žena prosila pri pôrode o pomoc, nikto neprišiel
Zdielať na

Dráma vo väzení. Žena prosila pri pôrode o pomoc, nikto neprišiel

DENVER / Veľký škandál riešia súdy v coloradskom meste v Denveri. Za mrežami sa odohrala dráma, ktorá mohla mať fatálne následky. Ženu, ktorú súdia pre krádež identity nechali trpieť v kontrakciách bez pomoci. Zdravotníci sa unúvali až vtedy, keď žena porodila.

Jordan má už mesiac, jeho narodenie je ale pre matku Dianu Sanchez stále veľkou traumou. "Je to smutné, keď môj syn vyrastie, budem mu musieť povedať, že sa narodil za mrežami. A to je veľmi zahanbujúce," vyjadrila sa. Na Dianu prišli kontrakcie o piatej ráno. A aj napriek tomu, že kričala od bolesti a prosila personál väznice, nikto jej neprišiel na pomoc. Najznepokojujúcejšie je to, že väznica má zdravotnícke oddelenie, kam ženu mali previezť, ale nestalo sa tak.

Našťastie video záznamy a tiež konverzácie zo služobných mobilov sú presné. Podľa nich nechali matku trápiť sa samú až do pôrodu, pričom sa vzájomne informovali, že dieťa je na ceste. Pôrod nastal o 10.44 hodine, zdravotníci dorazili o minútu neskôr a nemali podľa slov matky ani vybavenie na prestrihnutie pupočnej šnúry.  

"Ohrozili život môjho syna. Nejde o mňa, ale on neurobil nič zlé. Keď ma previezli do nemocnice, povedali mi lekári, že som mohla vykrvácať," opisovala bezohľadné správanie väznice Diana. Šerif ešte pred časom tvrdil, že v rámci väzníc začali uplatňovať novú bezpečnejšiu politiku. Po tomto prípade to ale skôr pripadá, akoby sa vrátili v čase. Novinári sa na úrad obrátili s otázkami, či takéto zaobchádzanie je akceptovateľné. 

"Všetko závisí od okolností prípadu. Ale všetky väzenkyne si zaslúžia tú najlepšiu starostlivosť, akú im vieme poskytnúť," povedal šerif Patrick Firman. Ak bola starostlivosť, ktorú poskytli matke v pôrodných bolestiach tou najlepšou, ťažko si predstaviť aká by bola tá najhoršia. Aktivisti za práva žien preto začali tlačiť na justíciu, aby prípad poriadne vyšetrila. A ten pomohol. "Prípadom sa bude zaoberať interný vyšetrovací orgán," vyjadrili sa.

Závery vyšetrovania by mala denverská justícia poznať v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov.

Od smrti princezny Diany ubehlo už 21 rokov. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy