Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na Japonsko sa valí ďalšia katastrofa. Pre blížiaci sa tajfún evakuujú 60 000 ľudí
Zdielať na

Na Japonsko sa valí ďalšia katastrofa. Pre blížiaci sa tajfún evakuujú 60 000 ľudí

Archívna reportáž

TOKIO / Japonské úrady vyzvali na preventívnu evakuáciu viac ako 60 000 ľudí na západe krajiny, kam sa blíži silný tajfún Cimaron. Meteorológovia predpokladajú, že živel udrie na japonský ostrov Šikoku ešte vo štvrtok.

Úrady sa obávajú, že lejaky, ktoré tajfún sprevádzajú by mohli vyvolať povodne a zosuvy pôdy v oblasti, ktorá sa stále spamätáva z júlových ničivých záplav. Tie si vtedy vyžiadali viac ako 200 obetí. 

O druhej miestneho času sa oko tajfúnu nachádzalo asi 200 kilometrov južne od ostrova Šikoku a smerovalo na severozápad. V regióne už zrušili asi 100 letov. Išlo prevažne o vnútroštátne lety, obmedzená je aj železničná doprava. "V oblastiach, ktoré sa ešte nestihli spamätať z predchádzajúcej prírodnej katastrofy sa očakávajú husté dažde. Aby sme predišli ďalšiemu nešťastiu, včas sa evakuujte," uviedol japonský premiér Šinzó Abe.

Meteorológovia uviedli, že na ostrove Šikoku počas 24 hodín do pondelkového poludnia očakávajú 800 milimetrov zrážok. Tajfún navyše sprevádza aj vietor v nárazoch 216 kilometrov za hodinu. 

Pozrite si archívnu reportáž z júlových záplav v Japonsku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy