Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
FOTO: USA deportovali do Nemecka bývalého dozorcu z koncentračného tábora
Zdielať na

FOTO: USA deportovali do Nemecka bývalého dozorcu z koncentračného tábora

NEW YORK / Americké úrady deportovali do Nemecka 95-ročného Jakiwa Palia. Muž údajne pôsobil ako dozorca v nacistickom pracovnom a koncentračnom tábore Trawniki. Americký súd nariadil jeho vyhostenie z krajiny už pred 14 rokmi. Podľa dnešného vyhlásenia Bieleho domu bol Palij deportovaný dnes skoro ráno.

O deportácii Jakiwa Palija v utorok informoval Biely dom s tým, že deportácii predchádzali rozsiahle rokovania "prezidenta Donalda Trumpa a jeho tímu" s "kľúčovým európskym spojencom". Muža deportovali do Nemecka v utorok ráno.

Poľský rodák Palij po 2. svetovej vojne tajil svoj podiel na vyvražďovaní židov v tábore Trawniki v okupovanom Poľsku. Imigračným úradom v Spojených štátoch tvrdil, že je bývalý poľnohospodár a robotník v továrni.

Heinrich Himmler si podáva ruku s novými dozorcami v koncentračnom tábore Trawniki v Poľsku

Táto fotografia z roku 1942, ktorú poskytla prokuratúra v Hamburgu prostredníctvom múzea Spojených štátov amerických pre holokaust, ukazuje Heinricha Himmlera, v stredu vľavo, ktorý si trasie rukou s novými strážnymi rekrutmi v koncentračnom tábore Trawniki v nacistickom okupovanom Poľsku. Trawniki je ten istý tábor, kde po nejakom čase po tejto fotografii vycvičili Jakiwa Palija a slúžil ako strážca.

SITA

​V súvislosti s jeho minulosťou ho vyšetrovatelia konfrontovali v roku 1993, keď našli jeho meno v nacistickom zozname a jeho bývalý kolega prezradil, že "žije niekde v Amerike".

Hoci súd nariadil Palijovu deportáciu už v roku 2004, naďalej žil v newyorskej štvrti Queens, pretože ho žiadna krajina nechcela prijať. Preto ďalej žil vo svojom dome v newyorskom Queense, čo vyvolalo u tamojšej židovskej komunity niekoľko protestov.

Demonštranti pred domom bývalého nacistického dozorcu Jakiwa Palija

Demonštrácia pred domom bývalého nacistického dozorcu Jakiwa Palija. Ten povedal, že bol nútený byť strážcom. Federálny sudca zbavil Palijovho občianstva v roku 2003, keď vyhlásil, že falšoval svoju žiadosť o prisťahovalectvo.

SITA

​Ďalší Palijov osud v Nemecku je podľa agentúry AP nejasný, pretože žalobcovia údajne skôr naznačili, že zrejme nie je dostatok dôkazov, aby proti nemu boli vznesené obvinenia z vojnových zločinov.

V roku 2001 Palij povedal ministerstvu spravodlivosti, že sa podrobil výcviku v tábore SS v Trawnikách. Americký federálny sudca mu v roku 2003 odňal americké občianstvo a o rok neskôr nariadil jeho deportáciu.

V tomto koncentračnom tábore bolo 3. novembra 1943 postrieľaných viac ako 6 000 židovských mužov, žien a detí. Bol to jeden z najväčších jednorazových masakrov holokaustu, pripomína Biely dom.

Palijova deportácia je prvou v súvislosti so zločinmi z druhej svetovej vojny od roku 2009, keď USA deportovali bývalého nacistického dozorcu Johna Demjanjuka. Muža v roku 2011 v Nemecku odsúdili za spoluúčasť na vraždách viac ako 28-tisíc ľudí.

Bývalý nacistický dozorca v koncentračnom tábore  Jakiw Palij

Táto fotografia z roku 1957, ktorú poskytlo ministerstvo spravodlivosti USA, ukazuje Jakiwa Palija, bývalého nacistického dozorcu v koncentračnom tábore, ktorý žije v štvrti Queens v New Yorku. Biely dom hovorí, že 95-ročný bývalý dozorca Palij bol deportovaný do Nemecka, 14 rokov po tom, čo sudca nariadil jeho vyhostenie. Vo vyhlásení Biely dom vyhlásil, že deportácia Palija, ktorý žil v New Yorku, sa uskutočnila v utorok 21. augusta 2018.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy