Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Žena sa sťažovala na hluk z mešity. Pôjde do väzenia za rúhanie
Zdielať na

Žena sa sťažovala na hluk z mešity. Pôjde do väzenia za rúhanie

Zdroj: SITA

MEDAN / Indonézsky súd poslal na 18 mesiacov za mreže ženu, ktorá sa sťažovala na hluk z mešity. Sudca Wahyu Prasetyo Wibowo tak rozhodol v utorok, pričom ju odsúdil za rúhanie sa.

Štyridsaťštyriročná Meiliana, pôvodnom z Číny, svojím činom, za ktorý ju zatkli tento rok v máji, podľa sudcu porušila trestný zákon, pretože sa rúhala proti islamu.

V Indonézii, ktorá je najľudnatejším moslimským štátom sveta, je islam dominantou vierou. Odsúdená sa proti verdiktu plánuje odvolať.

Meiliana sa na príliš hlasné reproduktory na mešite v meste Tanjung Balai, ktoré leží na ostrove Sumatra, sťažovala ešte pred dvomi rokmi. Po tom, ako sa na verejnosť dostali správy o jej sťažnosti, rozhnevané davy v júli 2016 podpálili a vyplienili v meste najmenej 14 budhistických chrámov.

Podľa konzervatívnej skupiny Fórum islamskej komunity je trest pre ženu veľmi mierny. Za rúhanie sa v Indonézii hrozí maximálny trest odňatia slobody na dva roky.

Zavrú mešity a vykážu duchovných

Rakúsko uzavrie sedem mešít a vykáže zo zeme niekoľkých imámov financovaných zo zahraničia, oznámil kancelár Sebastian Kurz. Radikalizácia nemá v našej krajine miesto, tvrdia politici. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy